Vitamine A

Waar is vitamine A goed voor?

Het lichaam wordt gevoed door vitamines. Sommige vitamines krijg je natuurlijk binnen, omdat het lichaam ze zelf aanmaakt. Andere vitamines krijg je binnen doordat ze in je voeding zitten. Zo maakt het lichaam vitamines aan doordat het in bepaalde producten zit. Neem bijvoorbeeld vitamine A ook wel bekend als retinol. Waar is vitamine A nou eigenlijk goed voor en waarom is het zo belangrijk? 

Vitamine A heeft een belangrijke werking op het menselijk lichaam. De volgende functies zijn het belangrijkste:

  • Vitamine A helpt en ondersteund je lichaam bij het op orde krijgen van het immuunsysteem. Dit zorgt ervoor dat je lichaam zich beter kan verdedigen tegen ziekte en infecties.
  • Vitamine A helpt ook bij het gezond houden van de huid.
  • Vitamine A zorgt ervoor dat je ogen beter functioneren bij weinig licht. 

Vitamine A tekort

Een tekort aan vitamine A kan vervelende gevolgen hebben voor je gezondheid, denk hierbij aan huidproblemen, dof haar maar ook slechtziendheid bij weinig licht. Daarom is het belangrijk om de ADH van Vitamine A aan te houden, op deze manier zorg je ervoor dat je niet te weinig of teveel vitamine A binnen krijgt. 

Teveel vitamine A

Wat ook wel eens voorkomt is een overschot aan vitamine A in het lichaam, ook dit kan negatieve gevolgen hebben voor je gezondheid. Zo kan een te hoge hoeveelheid vitamine A zorgen voor hoofdpijn en duizeligheid, misselijkheid, spierpijn en vermoeidheid.Het is dus van belang om de waarden van vitamine A of retinol in jouw lichaam in de gaten te houden, omdat het gevolgen heeft voor de gezondheid.

Hoeveel vitamine A per dag?

De ADH (aanbevolen dagelijkse hoeveelheid) vitamine A is 800 μg/dag voor mannen en 680 μg/dag voor vrouwen. Dit geldt voor volwassenen ouder dan 18 jaar. 

Verder verschilt de ADH van Vitamine A per leeftijd en geslacht. Volwassen vrouwen hebben een andere hoeveelheid vitamine A nodig dan kinderen (jongens en meisjes). Ook is er verschil tussen zwangere vrouwen en vrouwen die niet zwanger zijn. Hiermee willen we zeggen dat de aantallen voor de dagelijkse aanbeveling van vitamine A om gezond te blijven voor iedereen anders is. Hoeveel vitamine A per dag nodig is kun je vinden in onderstaande tabel. Let wel op dat je de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van Vitamine A niet overschrijd, dit kan negatieve gezondheidseffecten tot gevolg hebben.