Zoete aardappel title

Zoete aardappel

De zoete aardappel, ook wel bataat genoemd, is de laatste jaren enorm populair geworden. Deze knolvormige wortel is lichtgeel of purperrood van kleur en komt oorspronkelijk uit Zuid-Amerika. Zoete aardappels zijn uitstekende bronnen van bètacaroteen en vele andere vitaminen en mineralen. Hierdoor brengt deze groente vele gezondheidsvoordelen met zich mee. Denk bijvoorbeeld aan een verbeterde bloedsuikerspiegel en een goede darmgezondheid.

Zoete aardappel informatie

Voedingswaarden (per 100 gram)

Energie

94 kcal
Vet 0,3 gram
Waarvan verzadigd 0,1 gram
Koolhydraten 20,5 gram
Waarvan suikers 11,6 gram
Vezels 2,3 gram
Eiwit 1,1 gram
Zout 0 gram

Vitaminen en mineralen

Vitamine A, B3, B6, B11, C en E
Kalium  
Mangaan  
Calcium  
Koper  
Magnesium  
Ijzer  
Natrium  
Selenium  

Hoe gezond is zoete aardappel?

De zoete aardappel staat bol van de gezonde voedingsstoffen, zoals vitamines, mineralen en vezels. De zoete knol zit bijvoorbeeld bomvol vitamine C, wat goed is voor onze huid en weerstand. Daarnaast is het een bron van vitamine B6 die helpt bij het soepel houden van je bloedvaten en reguleren van je bloeddruk. De zoete aardappel met oranje vruchtvlees is één van de meest natuurlijke bronnen van bètacaroteen, een stof die je ook in wortel tegenkomt. Bétacaroteen wordt in je lichaam omgezet naar vitamine A en ondersteunt het immuunsysteem en de darmgezondheid.

Zoete aardappelen zijn, anders dan de naam doet vermoeden, helemaal geen familie van de aardappel. De zoete aardappel is namelijk een knolgewas en valt daarmee in de categorie groente. Deze voedzame knol is gemakkelijk in je dieet op te nemen. Je kan in de keuken dan ook alle kanten op met deze groente. Maak bijvoorbeeld eens zoete aardappelpuree of ga voor zoete aardappelfriet. De zoete aardappel doet het goed in een curry, maar is ook een zoete smaakmaker naast spruitjes. 

Waar is zoete aardappel goed voor?

De zoete aardappel heeft tal van gezondheidsvoordelen. Eén daarvan is dat deze knol een positief effect heeft op de darmgezondheid. Zoete aardappelen zitten namelijk vol vezels, zowel oplosbare als onoplosbare vezels. Deze vezels zorgen dat je een verzadigd gevoel krijgt en dragen (wanneer je er voldoende van eet) bij een regelmatige stoelgang. Gezonde darmen zijn een belangrijk onderdeel van een gezond immuunsysteem.

Naast de vezels ondersteunt ook de vitamine A in zoete aardappel het immuunsysteem en de darmgezondheid. Er zit zo veel bètacaroteen in zoete aardappel dat je met slechts 100 gram je dagelijks aanbevolen hoeveelheid vitamine A binnen krijgt. In combinatie met de aanwezigheid van vitamine C krijgt ook je weerstand een echte boos van het eten van zoete aardappel. Vitamine A en C fungeren daarnaast ook als antioxidanten die je lichaam beschermen tegen vrije radicalen, ziekte en veroudering. Ook profiteren van de voordelen die zoete aardappel te bieden heeft? Probeer dan eens onze wortel, rode kool of pastinaak sap, waar deze gezonde knol aan toe is gevoegd.

Bekijk sappen met zoete aardappel