Wortel title

Wortel

Groentesap Wortel ingredient Dr Veggie

Ze zijn knapperig, smakelijk en zeer voedzaam: wortels! Waar in Nederland met name de oranje wortel erg populair is, is deze in nog veel meer kleuren te krijgen. Zo heb je ook paarse, rode, witte en gele wortels. Dat wortels gezond zijn is algemeen bekend. Generaties lang vertellen ouders hun kinderen al dat het eten van wortels goed is voor je ogen. Maar is dit echt waar? En welke andere voordelen biedt het eten van wortels? Wij vertellen het je graag.

Wortel informatie

Voedingswaarden (per 100 gram)

Energie

33 kcal
Vet 0,3 gram
Waarvan verzadigd 0,1 gram
Koolhydraten 5,3 gram
Waarvan suikers 3,9 gram
Vezels 2,9 gram
Eiwit 0,7 gram

 

Vitaminen en mineralen

Vitamine A, B3, B6, B11, C, E, K
Calcium  
IJzer  
Magnesium  
Fosfor  
Kalium  
Natrium  
Zink  
Koper  
Mangaan  
Selenium  

Hoe gezond is wortel?

Wortels zijn rijk aan biotine en vitamine K. Ze zijn in het bijzonder erg rijk aan provitamine A in de vorm van bétacaroteen. Dit houdt in dat het in je lichaam wordt omgezet naar vitamine A. De bétacaroteen zorgt ook voor de oranje kleur van de wortels, wat we ook terug vinden in groente als oranje pompoen en zoete aardappelen.

Wortels zijn goed te verwerken in verschillende gerechten, denk bijvoorbeeld aan gekarameliseerde wortels, wortelsoep, een heerlijke winterse hutspot of worteltaart. Ook als je op zoek bent naar een gezonde snack zijn wortels een goede keuze. De kleine snoepgroente wortels die je in de supermarkt vindt zijn ideaal als tussendoortje en gemakkelijk mee te nemen naar werk of school.

Waar zijn wortels goed voor?

Wortels zijn goed voor het krijgen van een gezonde en stralende huid. De vitamine A die je lichaam uit het bétacaroteen haalt beschermd je huid tegen verbranding door de zon. Bétacaroteen is een stofje dat we ook in zonnebrand of zonneolie terugzien om te huid te ondersteunen bij het bruiner worden. Nu moet je behoorlijk wat wortels eten om dat te bewerkstelligen, met een paar wortels ben je er namelijk niet.

Naast een stralende huid dragen wortels ook bij aan een goede mondgezondheid. Het eten van rauwe wortels stimuleert namelijk de speekselproductie in je mond. Hierdoor wordt de zuurgraad in je mond behouden, waardoor je tandglazuur sterk blijft en tanderosie voorkomen kan worden. Door rauwe wortels te eten houd je dus je mond en tanden schoon.

Wortels hebben nog veel meer voordelen, zo: 

  • Bevorderen ze (door de aanwezige voedingsvezels) de darmgezondheid.
  • Dragen ze (door de aanwezigheid van mineralen als, calcium, magnesium en kalium) bij aan de gezondheid van je botten.
  • Heb je (dankzij de bétacaroteen) minder risico op hart- en vaatziekten.
  • Zijn ze een goede bron van antioxidanten, die het lichaam helpen bij het verwijderen van vrije radicalen.

Kunnen we echt beter zien door het eten van wortels?

We hebben het vroeger - of misschien nog steeds - allemaal wel eens gehoord: van wortels krijg je betere ogen. Toch zit hier zeker een kern van waarheid in. Zoals al eerder benoemd, bevatten wortels veel bétacaroteen wat je lichaam omzet naar vitamine A. Vitamine A helpt onze ogen om licht om te zetten in een signaal dat naar de hersenen kan worden gestuurd. Hierdoor kunnen we zien bij heel weinig licht. Wanneer je een laag vitamine A gehalte hebt, heb je meer kans op nachtblindheid. Vitamine A zorgt dat je beter kunt zien in het donker, wat maakt dat wortels onder bepaalde omstandigheden zeker bij aan een beter zicht.