Spitskool

Spitskool

Spitskool heeft zijn naam te danken aan de spitse vorm. In vergelijking met zijn witte zusje, is de spitskool wat zachter van structuur en milder van smaak. Dat maakt het een heerlijke groenten om mee aan de slag te gaan in de keuken. Behalve een stamppot, salade of soep, kun je met spitskool ook heerlijke sapjes maken. Dat doen wij bij Dr.Veggie maar al te graag. Spitskool is namelijk erg gezond en heeft een hoge voedingswaarde. Bovendien is spitskool goed voor tal van gezondheidsvoordelen. Meer weten over deze heerlijke groente? Lees dan snel verder!

Spitskool informatie

Voedingswaarden (per 100 gram)

Energie

42 kcal
Vet 1 gram
Waarvan verzadigd 0,2 gram
Koolhydraten 4 gram
Waarvan suikers 4 gram
Vezels 2,5 gram
Eiwit 3 gram
Zout <0,1 gram

 

Vitaminen en mineralen

Vitamine A
Vitamine B5, B6, B11
Vitamine C
Vitamine K
Calcium  
Fosfor  
IJzer  
Kalium  
Koper  
Magnesium  
Zink  

Hoe gezond is spitskool? 

Spitskool is hartstikke gezond. Deze kegelvormige kool zit boordevol vitaminen en mineralen. Uit 100 gram spitskool haal je al 86 procent van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine K en zo’n 48 procent vitamine C. Daarnaast bevat spitskool veel vitamine B11, ook wel foliumzuur genoemd. Dat is erg belangrijk voor de aanmaak van cellen en weefsels in je lichaam. Andere mineralen in spitskool zijn bijvoorbeeld kalium, koper, magnesium en zink. 

Spitskool bevat, zoals vrijwel alle groenten, weinig calorieën, vet en koolhydraten. Maar wel veel belangrijke voedingsstoffen, die veel positieve gezondheidsvoordelen met zich meebrengen. Ze dragen bij aan een goede weerstand, zorgen ervoor dat je lichaam in goede conditie blijft en maken dat je optimaal kan functioneren. Ook geven ze je energie en helpen ze een heleboel ziekten en kwaaltjes te voorkomen.

Waar is spitskool goed voor?

Spitskool bevat een heleboel antioxidanten. Dat zijn voedingsstoffen die voorkomen dat vrije radicalen cellen kunnen beschadigen. Zo helpen ze bijvoorbeeld ook kanker en hart- en vaatziekte tegen te gaan. Daarnaast hebben ze een ontstekingsremmende werking. Van spitskool wordt specifiek zelfs gezegd dat het maagzweren helpt genezen. Verschillende stoffen, zoals polyfenolen, glutamine en glucosinolaten,  verbeteren de conditie van het maagdarmstelsel. 

De vitamine K in spitskool is belangrijk voor de bloedstolling en helpt zo wondjes sneller te genezen. De vitamine C in gekookte spitskool is belangrijk voor een goede weerstand. En de vezels in spitskool stimuleren de spijsvertering. Een goede stoelgang zorgt ervoor dat je beter in je vel zit. Bovendien geven de vezels je een verzadigd gevoel, waardoor je minder snel geneigd bent ongezonde tussendoortjes te eten. Spitskool is dus ook goed voor als je probeert af te vallen.