Spinazie title

Spinazie

Spinazie groentesap van Dr Veggie

Van spinazie word je sterk. Als we één ding hebben geleerd van het tekenfilmfiguurtje Popeye, is dat het wel. Maar het blijkt nog waar ook. Spinazie is hartstikke gezond en draagt daarom bij aan een fit en gezond lichaam. Precies daarom zijn wij bij Dr.Veggie ook zo’n fan van deze groente en gebruiken we het graag als ingrediënt in onze verse sappen. Benieuwd naar de voedingswaarde en gezondheidsvoordelen van spinazie? Lees dan gauw verder!

Spinazie informatie

Voedingswaarden (per 100 gram)

Energie

26 kcal
Vet 0,6 gram
Waarvan verzadigd 0,1 gram
Koolhydraten 0,9 gram
Waarvan suikers 0 gram
Vezels 2 gram
Eiwit 3,2 gram
Zout <0,1 gram

 

Vitaminen en mineralen

Vitamine A
Vitamine B2, B3, B6, B11
Vitamine C
Vitamine E
Calcium  
Fosfor  
IJzer  
Kalium  
Koper  
Magnesium  
Mangaan  
Seleen  
Zink  

Hoe gezond is spinazie? 

Spinazie barst van de vitaminen. 100 gram spinazie bevat maar liefst vijf keer meer vitamine K dan de minimum aanbevolen dagelijkse hoeveelheid. Bijna twee keer zoveel vitamine A. Én ruim een derde van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid B11 - wat we in de volksmond ook wel foliumzuur noemen. Met name voor zwangere vrouwen is dit erg belangrijk, maar iedereen heeft er baat bij. Ook de waarden voor vitamine B2, B3, C en E zijn hoger dan bij de meeste andere groenten. 

Daarnaast bevat spinazie veel mineralen. Vooral de doses mangaan, magnesium, ijzer en calcium zijn erg hoog. Verder bevat spinazie relatief weinig calorieën, koolhydraten en vet. Je kunt er gerust van eten, wanneer je probeert af te vallen of op gewicht wilt blijven. De vezels in spinazie geven je een verzadigd gevoel en helpen je te voorkomen dat je naar ongezonde tussendoortjes grijpt.

Waar is spinazie goed voor?

Met name verse spinazie is goed voor een heleboel positieve gezondheidseffecten. Seleen, zink, mangaan en vitamine A, C en E zijn antioxidanten. Die versterken het immuunsysteem, voeren gifstoffen af uit het lichaam en gaan bijvoorbeeld aderverkalking tegen. Ook helpt het op de lange termijn ernstige ziektes, zoals kanker en hart- en vaatziekte, te voorkomen. Verschillende onderzoeken tonen aan dat spinazie specifiek goed helpt tegen prostaat- en borstkanker. 

Vitamine C houdt je huid soepel en verbetert de opname van ijzers. Die zorgen ervoor dat je je fit voelt. De vitamine K in spinazie is goed voor de botopbouw. Samen met calcium, dat verder ook belangrijk is voor een gezond gebit, goede werking van de spieren en het zenuwstelsel. Ook magnesium draagt bij aan gezonde botten en spieren. Kalium helpt de bloeddruk gezond te houden. Van al die voordelen profiteer je het meest als je kiest voor verse spinazie. Spinazie uit een blikje, zoals Popeye het at, bevat minder vitaminen en mineralen.