Peterselie title

Peterselie

Peterselie is een echte smaakmaker. Een kruid dat we graag gebruiken in pasta’s, soepen en salades. Maar ook in smoothies en verse sappen kan peterselie een goede toevoeging zijn. Niet in de laatste plaats, omdat het ingrediËnt veel gezondheidsvoordelen biedt. Benieuwd naar de voedingswaarde van peterselie en de vitaminen en mineralen die in peterselie zitten? Dr.Veggie zet ze voor je op een rij en legt meteen uit waar peterselie zoal goed voor is. En we kunnen je vertellen: dat is een hele boel! 

Peterselie informatie

Voedingswaarden (per 100 gram)

Energie

30 kcal
Vet 0 gram
Waarvan verzadigd 0 gram
Koolhydraten 1 gram
Waarvan suikers 0 gram
Vezels 5 gram
Eiwit 4 gram
Zout <0,1 gram

 

Vitaminen en mineralen

Vitamine A
Vitamine B
Vitamine C
Vitamine K
Calcium  
Fosfor  
IJzer  
Kalium  
Magnesium  
Mangaan  
Zwavel  

Hoe gezond is peterselie?

Peterselie is hartstikke gezond. Deze bekende kruid zit boordevol vitaminen. Zoals vitamine A, vitamine B en vitamine K. En misschien wel de belangrijkste: vitamine C. Deze vitaminen zijn erg belangrijk voor een goede weerstand. Een sterk immuunsysteem beschermt je tegen bijvoorbeeld verkoudheid en griep en zorgt ervoor dat je beter in je vel zit. Ook de mineralen, zoals fosfor, ijzer en magnesium dragen daaraan bij.

Zoals je aan de voedingswaarde van peterselie kunt zien, is het ook nog eens een heel licht kruid. Peterselie bevat geen vetten, geen suikers én vrijwel geen zout. Het aantal koolhydraten is verwaarloosbaar. Tegelijkertijd haal je uit peterselie wel energie, zitten er vezels in én eiwitten. Dat is de perfecte verhouding als je probeert af te vallen, of op gewicht probeert te blijven. Hoewel je niet gauw 100 gram peterselie zal eten, hoef je je dus zeker niet in te houden.

Waar is peterselie goed voor?

Peterselie wordt geroemd om de vele positieve gezondheidseffecten. Wist je bijvoorbeeld dat peterselie kan helpen om kanker te voorkomen? De flavonoïden en chlorofyl in peterselie gaan de ontwikkeling van verkeerde cellen tegen. En de antioxidanten bestrijden de vrije radicalen, die kanker kunnen veroorzaken. Ook helpen zij je immuunsysteem te versterken, waardoor je in zijn algemeenheid minder snel ziek wordt.

Daarnaast zorgt het foliumzuur in peterselie voor sterkere bloedvaten. Zo verklein je de kans op hart- en vaatziekten. De combinatie van vitamine A, C en K in peterselie is goed voor een egale en jonge huid. Ze gaan acne en jeugdpuistjes tegen en zorgen voor een sneller herstel, waardoor je minder snel rimpels krijgt. Tot slot zijn er onderzoeken die uitwijzen dat peterselie diabetes tegengaat, je beschermt tegen zwakkere botten (osteoporose) en artritis (gezwollen gewrichten) bestrijdt.