Peer title

Peer

En zachte, zoete vrucht met zalig veel vezels. Dat is peer in een notendop. Niet voor niets is het, samen met de appel, een van de populairste fruitsoorten in Nederland. Peer is lekker uit het vuistje, verwerkt in dessert, of gemixt in smoothies en sappen. Het is een echte smaakmaker, maar dat niet alleen. Peer is ook erg gezond. Dankzij de vele vezels, vitaminen en mineralen is peer goed voor legio aan gezondheidsvoordelen. Dr.Veggie somt er graag een aantal voor je op. 

Peer informatie

Voedingswaarden (per 100 gram)

Energie

55 kcal
Vet 0,3 gram
Waarvan verzadigd 0,1 gram
Koolhydraten 11,7 gram
Waarvan suikers 9,5 gram
Vezels 2,2 gram
Eiwit 0,2 gram
Zout <0,1 gram

 

Vitaminen en mineralen

Vitamine B2, B3 & B6
Vitamine C
Vitamine K
Calcium  
Kalium  
Koper  
Magnesium  
Mangaan  

Hoe gezond is peer?

Peer is rijk aan verschillende vitaminen en mineralen. Daarmee draagt het eten van peer bij aan een sterker immuunsysteem. De antioxidanten in peer beschermen ons daarnaast tegen vrije radicalen. Dat zijn de stofjes die schade aanrichten aan cellen en weefsel en onder andere kanker en hart- en vaatziekten kunnen veroorzaken. Door genoeg groente en fruit te eten, zoals peren, kun je dit soort nare ziektes op de lange termijn voorkomen. 

Maar nog veel opvallender aan peer is dat er enorm veel vezels in zitten. Het is zelfs een van de meest vezelrijke vruchten op aarde. En dat brengt een heleboel gezondheidsvoordelen met zich mee. Bovendien zorgt het voor een verzadigd gevoel, waardoor je minder snel geneigd bent om ongezonde snacks te gaan eten. Verder is peer een goede bron van energie, bevat het zeer weinig vetten en relatief weinig suikers. Zeker voor een fruitsoort die zó lekker zoet smaakt als de peer.

Waar is peer goed voor?

De vezels in peer helpen het slechte cholesterolgehalte te verlagen en zorgen voor een lagere bloeddruk. Daarnaast stimuleren ze de stoelgang en hebben ze een reinigende werking. Zo houden ze je hart en bloedvaten gezond. Ook binden peren zich aan de galzuren in het darmkanaal. Op die manier dragen ze bij aan een goede conditie van je darmen. Het fytronutriënt kaneelzuur in peren beschermt ook je maag.

Verschillende stoffen in peer, waaronder anthocyanen, flavanolen en vezels helpen ook de kans op diabetes type 2 te verminderen. De vitamine C en het mineraal koper zijn verantwoordelijk voor de antioxidanten die je beschermen tegen ziektes. En de hoge dosis foliumzuur is goed voor zwangere vrouwen, omdat het de baby beschermt tegen een open ruggetje. Tot slot zorgt peer voor een gezonde, egale huid, die er jong uitziet.