Pastinaak title

Pastinaak

Groentesap Pastinaak ingredient Dr Veggie

Pastinaak wordt ook wel witte wortel genoemd en lijkt qua smaak weer een beetje op de zoete aardappel. Je kunt ze bereiden als wortels en bietjes, maar ze zijn ook te eten als vervanger voor aardappels. En ze kunnen dienen als een bindmiddel in de soep, smoothie of sap. Dankzij de hoge voedingswaarde en vele vitaminen, is pastinaak is goed voor een heleboel positieve gezondheidseffecten. Daarom maken wij er bij Dr.Veggie ook graag gebruik van in onze verse sappen.

Pastinaak informatie

Voedingswaarden (per 100 gram)

Energie

71 kcal
Vet 1,1 gram
Waarvan verzadigd 0,2 gram
Koolhydraten 11 gram
Waarvan suikers 5,4 gram
Vezels 4,9 gram
Eiwit 1,8 gram
Zout <0,1 gram

 

Vitaminen en mineralen

Vitamine B1, B2, B3, B5, B6 & B11
Vitamine C
Vitamine K
Calcium  
IJzer  
Koper  
Magnesium  
Mangaan  
Seleen  
Zink  

Hoe gezond is pastinaak?

Van vitamine B tot vitamine K. Pastinaak is bijzonder rijk aan vitaminen en dat maakt deze ‘witte wortel’ erg gezond. In slechts 100 gram pastinaak zit al 29 procent van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine C. Ook bevat pastinaak een grote hoeveelheid vitamine B11 - beter bekend als foliumzuur. En daar blijft het niet bij. In deze wortelgroente zitten ook veel mineralen. Met name mangaan, koper en fosfor zijn goed vertegenwoordigd in pastinaak. 

Verder zijn positieve eigenschappen het lage vetgehalte, de weinige koolhydraten en de beperkte hoeveelheid suikers. Pastinaak is een groente die dankzij de vezels goed verzadigt. Daardoor geeft het niet alleen veel energie, maar stimuleert het ook de spijsvertering. De vezels dragen bovendien bij aan een voldaan gevoel, waardoor je minder snel geneigd bent veel of ongezond te gaan eten. Ideaal dus als je op de gezonde tour bent.

Waar is pastinaak goed voor?

Van pastinaak wordt regelmatig gezegd dat het een geneeskrachtige werking heeft. De vitamine C is een zeer krachtige antioxidant. Die beschermt je tegen de zogenoemde vrije radicalen. Dit zijn stofjes, die onder andere kanker en hart- en vaatziekten kunnen veroorzaken. Eet je regelmatig pastinaak? Dan kan dit op de lange termijn voorkomen dat zulke nare ziektes zich ontwikkelen. 

Het foliumzuur in pastinaak beschermt tegen dementie, hartziekten en osteoporose. De vezels en kalium houden de bloedsuikerspiegel op orde. En verschillende onderzoeken wijzen uit dat pastinaak een positief effect kan hebben op het herstel van ziektes. Bijvoorbeeld bij obesitas, cellulitis of zelfs nierfalen. Pastinaak werkt namelijk diuretisch, stimuleert de nieren en voert afvalstoffen daardoor sneller af via de urine. Zo helpt het in zekere zin ook tegen de symptomen van reuma. 

<h3>Bekijk onze sappen met pastinaak</h3>