Gember title

Gember

Gember is helemaal hip. We zien gember vaak terug in de thee, fijngehakt door een wok, of bijvoorbeeld in een kruidenpasta. Het is een van de meest geconsumeerde specerijen ter wereld. En dat komt niet alleen door de heerlijke smaak, maar ook door de vele mineralen die erin zitten. Gember is dus hartstikke gezond en heeft een hele hoop positieve effecten op je lichaam. Daarom maken ook wij bij Dr.Veggie er zo graag gebruik van in onze groentesappen en -shots. Benieuwd naar de voedingswaarde van gember en waar gember zoal goed voor is? Lees dan gauw verder!

Gember informatie

Voedingswaarden (per 100 gram)

Energie

81 kcal
Vet 0,8 gram
Waarvan verzadigd 0,2 gram
Koolhydraten 15,7 gram
Waarvan suikers 1,7 gram
Vezels 2 gram
Eiwit 1,8 gram
Zout <0,1 gram

 

Vitaminen en mineralen

Vitamine B1, B2 & B6
Vitamine C
Calcium  
Fosfor  
IJzer  
Kalium  
Koper  
Magnesium  
Zink  

Hoe gezond is gember?

Hoewel je gember over het algemeen niet in grote hoeveelheden eet, is het wel hartstikke gezond. Dat komt naast de vitaminen die erin zitten met name door de mineralen. Bovendien is gember een belangrijke bron van antioxidanten. Dit zijn stoffen die je lichaamscellen beschermen tegen vrije radicalen; schadelijke stoffen die onder andere kanker en hart- en vaatziekte kunnen veroorzaken. 

Daarnaast is gember goed voor de spijsvertering. Het bevordert de werking van de alvleesklier en stimuleert een gezonde stoelgang. Zo voorkom je een opgeblazen buik en slaap je bijvoorbeeld beter. Bijkomend effect is dat gember vet helpt verbranden en het zo ook een bijdrage kan leveren aan een slankere lijn.

Waar is gember goed voor?

Gember is goed voor een heleboel zaken. Zo houdt gember de bloedsuikerspiegel stabieler en kan het helpen om het bloedglucosegehalte van diabetici onder controle te houden. Daarnaast vermindert het de hoeveelheid slecht cholesterol in je bloed. Het versterkt het immuunsysteem en beschermt je zo tegen virusinfecties als verkoudheid en griep. 

Maar dat niet alleen. Gember bevat ook etherische oliën, die ervoor zorgen dat je lichaam meer witte bloedcellen aanmaakt. Deze bestrijden op hun beurt weer bacteriële infecties. De wonderknol helpt ook tegen misselijkheid en kan de maag kalmeren als die van streek is. Tot slot levert gember een positieve bijdrage aan je vochtbalans en heeft het - volgens de Chinese geneeskunde - een pijnstillende werking.