Gele biet title

Gele biet

Wie denkt aan bieten, denkt waarschijnlijk aan de rode biet of aan de suikerbiet. Maar wist je dat er ook een gele biet bestaat? Deze smaakt wat zoeter en zit ook nog eens boordevol vitamines, mineralen en antioxidanten. In Amerika noemen ze de gele biet niet voor niets ‘the golden beet’. Ze prijzen de groente om de vele gezondheidsvoordelen die het biedt en zien het zelfs als een powerfood. Lees verder en ontdek waarom we bij Dr.Veggie gele biet zo graag verwerken in onze gezonde groentesapjes

Gele biet informatie

Voedingswaarden (per 100 gram)

Energie

44 kcal
Vet 0,2 gram
Waarvan verzadigd 0,1 gram
Koolhydraten 10 gram
Waarvan suikers 8 gram
Vezels 2 gram
Eiwit 1,7 gram
Zout <1 gram

 

Vitaminen en mineralen

Vitamine A
Vitamine B11
Vitamine C
Calcium  
Fosfor  
IJzer  
Kalium  
Koper  
Magnesium  

Hoe gezond is gele biet?

Gele biet is een zeer gezonde groente. Het bevat relatief veel vitamine C, wat bijdraagt aan een goede weerstand en een sterk immuunsysteem. Ook zit er in één gele biet al 37 procent van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid foliumzuur. Dat is onder andere goed voor de groei en goede werking van het lichaam. Maar dit is bijvoorbeeld ook erg belangrijk voor vrouwen die zwanger zijn of dat willen worden. 

Verder zitten er in bieten amper vetten en kan ook de paar gram suiker die het bevat niet zoveel kwaad. Want door het vezelgehalte in de bieten, wordt de opname van suiker in je bloedbaan juist vertraagd. De eiwitten in gele biet zijn belangrijke bouwstenen voor je lichaamscellen. Genoeg eiwit eten is belangrijk voor de gezondheid en helpt om op gewicht te blijven. Dat komt door het verzadigde gevoel dat je eraan over houdt. 

Waar is gele biet goed voor?

Gele biet brengt verschillende gezondheidsvoordelen met zich mee. Zo bevat het bijvoorbeeld een hoop antioxidanten, die ontstekingsremmend werken en vrije radicalen bestrijden. Dit zijn de stofjes die vervelende kwalen als kanker en hart- en vaatziekten veroorzaken. Door gele biet te eten, kun je op de lange termijn mogelijk dit soort nare ziektes voorkomen. Verder zorgt het voor een lagere bloeddruk.

Bijzonder aan de biet is ook het nitraatgehalte dat erin zit. Dit komt voornamelijk voor in groenten die ondergronds groeien en kent in tegenstelling tot wat lange tijd werd gedacht geen gezondheidsrisico’s. Integendeel.  Sporters geloven zelfs dat nitraat in gele bietensap juist helpt om de prestaties te verbeteren. Wetenschappelijk onderzoek onderschrijft dat de gemiddelde snelheid van een atleet inderdaad 5 procent hoger was na het eten van biet.