Citroengras titel

Citroengras

Citroengras is een kruid dat we vooral veel terugzien in de Thaise, Vietnamese en Indonesische keuken. We gebruiken het als ingrediënt in een wok, curry of marinade. Maar we drinken het vanwege de heerlijk frisse smaak ook graag in de thee, ‘infused water’ of verse smoothies. De stengels zitten vol goede voedingsstoffen die positieve effecten hebben op onze gezondheid. Precies daarom maken wij bij Dr.Veggie ook met veel plezier gebruik van citroengras in onze verse groentesappen. 

Citroengras informatie

Voedingswaarden (per 100 gram)

Energie

99 kcal
Vet 0,5 gram
Waarvan verzadigd 0,1 gram
Koolhydraten 25,3 gram
Waarvan suikers 25,3 gram
Vezels 2 gram
Eiwit 1,8 gram
Zout 0 gram

 

Vitaminen en mineralen

Vitamine A
Vitamine B
Vitamine C
Calcium  
Fosfor  
IJzer  
Kalium  
Koper  
Mangaan  
Magnesium  
Zink  

Hoe gezond is citroengras?

Citroengras is een goede bron van vitamine A en C. Dat eerste is belangrijk voor een gezonde huid, maar bijvoorbeeld ook voor je haar en nagels. Zowel vitamine A als vitamine C zijn belangrijk voor de weerstand. Vitamine C staat daarnaast in positieve zin bekend om de vele antioxidanten die erin zitten. Deze stofjes beschermen je lichaam tegen de zogenaamde ‘vrije radicalen’, die onder andere kanker veroorzaken. 

Naast vitamine A, B en C, bevat citroengras ook een aantal mineralen die verschillende gezondheidsvoordelen bieden. Denk daarbij onder andere aan calcium, ijzer en magnesium. Maar bovenal worden de stengels van citroengras in binnen- en buitenland geroemd vanwege de essentiële oliën die erin zitten.

Waar is citroengras goed voor?

Het is wetenschappelijk bewezen dat de essentiële oliën in citroengras, een antibacterieel effect hebben. Specifiek helpen ze tegen de zogenaamde helicobacter pylori bacterie, die maagproblemen veroorzaakt. Verder werkt het ontstekingsremmend en helpt het de effecten van het prikkelbare darm syndroom te verminderen. Ook zijn er diverse onderzoeken die stellen dat citroengras een ontgiftende werking heeft op je huid, alvleesklier, lever, nieren en blaas. 

Het is dan ook niet zo gek dat verschillende bevolkingsgroepen geloven in verschillende geneeskrachtige effecten van citroengras. Zo doen ze op Curaçao de stengels in de thee als medicijn tegen griep, verkoudheid, hoest en koorts. Gebruiken ze het in Suriname ook tegen buikpijn en hartkloppingen. En behandelen ze in Java jeuk, acne of schrammen met water waarin citroengras is meegekookt. Een zeer heilzaam kruid dus, zowel volgens de wetenschap als eeuwenoude tradities. Benieuwd naar wat de werking van citroengras voor jou kan betekenen? Probeer dan eens een van onze groentesappen met citroengras of start met een detox kuur.