Citroen title

Citroen

Citroen is rijk aan vitaminen en mineralen. En hoewel we deze gele vrucht over het algemeen te zuur vinden om zomaar in zijn geheel te eten, zien we het wel als een goede toevoeging in visgerechten, salades, of in verse sappen. De smaak van citroen heeft namelijk een lekker verfrissend effect en daarnaast is het ook nog eens hartstikke gezond. Lees gauw verder en ontdek waar citroen allemaal goed voor is en waarom er wij bij Dr.Veggie zo gek op zijn!

Citroen informatie

Voedingswaarden (per 100 gram)

Energie

36 kcal
Vet 0,3 gram
Waarvan verzadigd 0,1 gram
Koolhydraten 3 gram
Waarvan suikers 2 gram
Vezels 2 gram
Eiwit 0,8 gram
Zout <0,1 gram

 

Vitaminen en mineralen

Vitamine B1, B2 & B11
Vitamine C
Calcium  
Flavonoïden  
Fosfor  
IJzer  
Kalium  
Koper  
Mangaan  
Magnesium  

Hoe gezond is citroen?

Eén citroen bevat al ongeveer vijftig procent van je dagelijkse behoefte aan vitamine C. Dat is belangrijk voor een sterk immuunsysteem en beschermt je bijvoorbeeld tegen een griep of verkoudheid. Alleen daarom is een citroen al super gezond. Maar daarnaast is deze vrucht ook nog eens rijk aan een hele rits vitaminen en mineralen, zoals kalium en calcium.

Ook fijn aan de citroen is dat het wél een energie boost verzorgt, maar geen caloriebom is. De vrucht bevat daarnaast zeer weinig vetten en koolhydraten. Je zult er dus niet gauw van aankomen. Bovendien hebben de zogenaamde pectine vezels hebben een verzadigende werking en zorgen ze er zo voor dat je minder snel geneigd bent om te gaan snaaien. Tegelijkertijd bevordert het de productie van maagsappen en spijsvertering, waardoor je minder snel last hebt van een opgeblazen buik.

Waar is citroen goed voor?

Als je zo nu en dan citroen eet of de sap ervan drinkt, biedt dat een hoop gezondheidsvoordelen. Naast de eerder genoemde effecten, helpt de enorme hoeveelheid vitamine C de kans op hart- en vaatziekten te verkleinen én zorgt het ervoor dat je ijzer uit andere voeding beter kunt opnemen. Zo helpt het indirect ook bloedarmoede voorkomen. Verder bevat citroen kalium en hesperetin, wat zorgt voor een lagere bloedsuikerspiegel. 

Daarnaast wordt citroen in de gezondheidssector vooral geroemd vanwege de antioxidanten, die de zogenaamde vrije radicalen bestrijden. Dit zijn instabiele moleculen die onder andere verantwoordelijk zijn voor de ontwikkeling van kanker. En citroen kan dit dus in zekere zin voorkomen. Tot slot is het bewezen dat citroenzuur slechte bacteriën in je mond doodt. Zo zorgt het voor een frisse adem en gezond tandvlees.