Om je beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Met de cookies volgen wij en derde partijen jouw internetgedrag binnen onze site. Hiermee tonen we advertenties op basis van jouw interesse en kun je informatie delen via social media. Als je verdergaat op onze website gaan we ervan uit dat je dat goedvindt. Meer weten? Bekijk onze cookiepagina.
Hoe gezond is broccoli?
Broccoli is een zeer gezonde groente. Het bevat relatief veel vitamine A, B2, B6, C en K, is rijk aan foliumzuur en vormt een schat mineralen als ijzer, kalium, calcium en magnesium. Bovendien is een broccoli caloriearm en een van de meest vezelrijke groenten die er bestaan.
Vezels zijn belangrijk voor een goede spijsvertering, zijn voedzaam én voorkomen een opgeblazen buik. Tegelijkertijd zorgen ze voor een gevuld gevoel. Dat - in combinatie met het lage vetgehalte - maakt broccoli heel geschikt om te eten wanneer je probeert af te vallen.
Waar is broccoli goed voor?
Broccoli kent een heleboel positieve gezondheidseffecten. Zo helpt broccoli het lichaam bijvoorbeeld bij het afvoeren van gifstoffen en zit het vol met vitamine A, C en E. Dit zijn sterke antioxidanten, die onder andere vrije radicalen bestrijden en zo bijvoorbeeld kanker helpen voorkomen.
Diezelfde bioactieve stoffen hebben een beschermende werking op de huid. Verder stimuleert broccoli de bloedsomloop, verlaagt het slechte cholesterolwaardes en vermindert het de symptomen van artritis. Ook is broccoli goed voor de botten en verkleint het de kans op longziekten.
Broccoli stomen of kort koken
Om te profiteren van alle positieve gezondheidseffecten die broccoli heeft, is het belangrijk om de groente op de juiste manier te bereiden. Je kunt broccoli het beste kort stomen of koken. Een richtlijn hiervoor is maximaal vijf minuten. Kook je broccoli veel langer door? Dan wordt het minder voedzaam en verliest het zijn geneeskracht. Je kunt de roosjes van broccoli overigens ook prima rauw eten. Lekker door een salade, in een groentesappen of een detox sapje.