Broccoli title

Broccoli

Groentesap broccoli ingredient Dr Veggie

Broccoli is een groente die veel wordt gebruikt in de Nederlandse keuken. Niet in de laatste plaats omdat het zó veel vitaminen en vezels bevat. Tegelijkertijd is broccoli vetarm, waardoor het een ideale groente is als je jezelf een gezonde levensstijl wilt aanmeten. Precies daarom zijn ook wij bij Dr.Veggie er zo enthousiast over en verwerken wij broccoli met alle liefde en plezier in onze groentesapjes. Lees verder en ontdek de vele voordelen die broccoli heeft voor de gezondheid.

Broccoli informatie

Voedingswaarden (per 100 gram)

Energie

27 kcal
Vet 0,7 gram
Waarvan verzadigd 0,1 gram
Koolhydraten 0,7 gram
Waarvan suikers 0,5 gram
Vezels 3,1 gram
Eiwit 2,9 gram
Zout <0,1 gram

Vitaminen en mineralen

Vitamine A
Vitamine B1, B2, B3, B5, B6 & B11
Vitamine C
Vitamine E
Vitamine K
Calcium  
Fosfor  
Magnesium  
Mangaan  
Molybdeen  
IJzer  
Kalium  
Seleen  
Zink  

Hoe gezond is broccoli?

Broccoli is een zeer gezonde groente. Het bevat relatief veel vitamine A, B2, B6, C en K, is rijk aan foliumzuur en vormt een schat mineralen als ijzer, kalium, calcium en magnesium. Bovendien is een broccoli caloriearm en een van de meest vezelrijke groenten die er bestaan. 

Vezels zijn belangrijk voor een goede spijsvertering, zijn voedzaam én voorkomen een opgeblazen buik. Tegelijkertijd zorgen ze voor een gevuld gevoel. Dat - in combinatie met het lage vetgehalte - maakt broccoli heel geschikt om te eten wanneer je probeert af te vallen.

Waar is broccoli goed voor?

Broccoli kent een heleboel positieve gezondheidseffecten. Zo helpt broccoli het lichaam bijvoorbeeld bij het afvoeren van gifstoffen en zit het vol met vitamine A, C en E. Dit zijn sterke antioxidanten, die onder andere vrije radicalen bestrijden en zo bijvoorbeeld kanker helpen voorkomen.

Diezelfde bioactieve stoffen hebben een beschermende werking op de huid. Verder stimuleert broccoli de bloedsomloop, verlaagt het slechte cholesterolwaardes en vermindert het de symptomen van artritis. Ook is broccoli goed voor de botten en verkleint het de kans op longziekten.

Broccoli stomen of kort koken

Om te profiteren van alle positieve gezondheidseffecten die broccoli heeft, is het belangrijk om de groente op de juiste manier te bereiden. Je kunt broccoli het beste kort stomen of koken. Een richtlijn hiervoor is maximaal vijf minuten. Kook je broccoli veel langer door? Dan wordt het minder voedzaam en verliest het zijn geneeskracht. Je kunt de roosjes van broccoli overigens ook prima rauw eten. Lekker door een salade, in een groentesappen of een detox sapje.