Boerenkool titel

Boerenkool

Terwijl boerenkool voor ons vaste prik is in de winter, wordt het in Amerika gezien als een heuse superfood. Dat is natuurlijk niet voor niets. Boerenkool zit boordevol vitaminen en mineralen. Bovendien is deze kool vetarm en vezelrijk. Het smaakt heerlijk in de soep, stamppot of bijvoorbeeld in de verse groentesappen van Dr.Veggie. We vertellen je graag meer over de voedingswaarde, vitaminen en positieve gezondheidseffecten van boerenkool.

Boerenkool informatie

Voedingswaarden (per 100 gram)

Energie

33 kcal
Vet 0,6 gram
Waarvan verzadigd 0,1 gram
Koolhydraten 1,6 gram
Waarvan suikers 0,4 gram
Vezels 4,7 gram
Eiwit 3 gram
Zout <0,1 gram

Vitaminen en mineralen

Vitamine A
Vitamine B1
Vitamine B2
Vitamine B3
Vitamine C
Vitamine E
Vitamine K
Caroteen  
Fosfor  
IJzer  
Kalium  
Mangaan  

Hoe gezond is boerenkool?

Boerenkool is super gezond. Zo gezond zelfs, dat als je de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid groente van 250 gram aanhoudt, je meer vitaminen binnenkrijgt dan je minimaal nodig hebt. Ook bevat boerenkool een heleboel mineralen, die belangrijk zijn voor een goede gezondheid en ontwikkeling van het lichaam. Fijn voor als je wilt afvallen is ook dat in boerenkool amper vet en suikers zitten. Dankzij het hoge vezelgehalte is deze groentesoort wel erg vullend en bevordert het de stoelgang.

Waar is boerenkool goed voor?

Omdat boerenkool zoveel vitaminen en mineralen bevat, biedt het ook een heleboel verschillende gezondheidsvoordelen. Om te beginnen zit er in boerenkool een grote hoeveelheid calcium en vitamine K, die zorgen voor sterke botten. De vezels houden niet alleen de darmen in goede conditie, maar houden ook de bloedsuikerspiegel op peil. De antioxidanten in boerenkool bestrijden de vrije radicalen in ons lichaam, waardoor het kanker helpt te voorkomen. Ook helpen deze bioactieve stofjes tegen ontstekingen, depressies en hartziekten.

Boerenkool is goed voor het hart

Tot slot kan boerenkool ervoor zorgen dat je fit en gezond ouder wordt. De hoge dosis vitamine C, vitamine B en kalium is goed voor het hart. Datzelfde geldt voor de omega 3- en omega 6-vetzuren die in boerenkool zitten. Verschillende onderzoeken onderschrijven dat de risico’s op beroertes en hartziekten beduidend afnemen wanneer je regelmatig boerenkool eet. Hup, waar wacht je nog op? Gauw van een boerenkool gaan smullen dus!