Avocado titel

Avocado

Avocado zit boordevol vitaminen, gezonde vetten en andere voedingsstoffen, die je lichaam fit en sterk maken. En - niet geheel onbelangrijk - ze zijn nog lekker ook. Avocado smaakt heerlijk bij bijvoorbeeld een spiegelei met toast, in de guacamole, of natuurlijk in een supergezonde smoothie van Dr. Veggie. In dit artikel vertellen we je graag meer over de voedingswaarde, vitamine en positieve gezondheidseffecten van avocado’s.

Avocado informatie

Voedingswaarden (per 100 gram)

Energie

199 kcal
Vet 19,5 gram
Waarvan verzadigd 2,2 gram
Koolhydraten 1,8 gram
Waarvan suikers 1,8 gram
Vezels 4,3 gram
Eiwit 1,9 gram
Zout <0,1 gram

Vitaminen en mineralen

Vitamine A
Vitamine B6
Vitamine C
Vitamine E
Vitamine K
Foliumzuur  
Kalium  
Koper  
Magnesium  
Mangaan  

Hoe gezond is een avocado?

Avocado’s zijn bijzonder voedzaam. Ze bevatten bovengemiddeld veel eiwitten en zijn rijk aan gezonde vezels, vetten, vitamines en mineralen. Hoewel een hele avocado ruim 300 calorieën bevat, kun je ze ook prima eten als je probeert af te vallen. De vetten in avocado’s zijn namelijk gezonde vetten, die je juist fitter en sterker kunnen maken. Bovendien zijn avocado’s lekker vullend, versnellen ze de stofwisseling en helpen ze eetbuien te voorkomen.

Waar is avocado goed voor?

Avocado’s kennen een heleboel positieve gezondheidseffecten. Zo bestrijden de vezels in avocado’s de virussen en bacteriën in je spijsverteringskanaal. Daardoor verminderen ze de kans op diabetes, obesitas en hart- en vaatziektes. 

De gezonde vetten en het lage suikergehalte van avocado’s helpen je bij het reguleren van de bloedsuikerspiegel. En het bèta-sitosterol in avocado’s heeft een cholesterolverlagende werking. Ook kan het eten van avocado’s symptomen van artritis verminderen en zorgen voor een mooiere huid.

Avocado maakt je happy

Maar het leukste effect dat avocado heeft, is dat het je blij maakt. Avocado’s zijn namelijk rijk aan foliumzuur. Dit stofje staat vooral bekend als een bestanddeel met een positief effect op zwangere vrouwen. Maar eigenlijk heeft het een positief effect op iedereen die het inneemt. 

Dat komt omdat foliumzuur de productie van ‘happy’-hormonen, zoals dopamine, serotonine en noradrenaline, bevordert.  Daardoor zorg je met het eten van avocado’s voor een goede energiebalans, een betere nachtrust en verminder je de kans op een depressie.