Om je beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Met de cookies volgen wij en derde partijen jouw internetgedrag binnen onze site. Hiermee tonen we advertenties op basis van jouw interesse en kun je informatie delen via social media. Als je verdergaat op onze website gaan we ervan uit dat je dat goedvindt. Meer weten? Bekijk onze cookiepagina.
Hoe gezond is aardpeer?
Aardpeer is rijk aan vezels, vitamines en mineralen en is bijzonder voedzaam. De vele vezels zorgen voor een voldaan gevoel en voorkomen dat je naar ongezonde tussendoortjes grijpt. Maar ze dragen ook bij aan een gezonde werking van de darmen. Verder bevat aardpeer veel fosfor en calcium, die samen stevigheid geven aan botten en tanden. In vergelijking met andere groenten bevat aardpeer ook relatief veel ijzer, wat weer bijdraagt aan een normale werking van ons afweersysteem.
Waar is aardpeer goed voor?
De aardpeer is, dankzij de gunstige invloed op de bloedsuikerspiegel, in het bijzonder goed voor mensen met diabetes. De rauwe knol bevat namelijk inuline; een vezel die door ons lichaam niet verteerd kan worden. Inuline zorgt er dus voor dat de bloedsuikerspiegel niet stijgt.
Naast de gunstige werking voor diabetici heeft inuline ook een positieve invloed op onze darmen en de spijsvertering. Inuline zorgt ervoor dat de goede darmbacteriën zich beter kunnen ontwikkelen, waardoor onze darmflora gezonder wordt. Daarnaast bindt inuline zich met water, waardoor niet alleen je stoelgang wordt verbeterd, maar je ook sneller verzadigd bent.
De positieve werking van aardpeer op de bloedsuikerspiegel en de spijsvertering gelden alleen voor de rauwe knol. Als je de aardperen kookt, wordt de inuline namelijk omgezet in fructose. Dit maakt gekookte aardperen een stuk zoeter en te gebruiken als natuurlijke suikervervanger.
Hoe eet je aardpeer?
Met aardpeer in de keuken kun je alle kanten op. Zo is de aardpeer goed rauw te verwerken in winterse salades, maar ook geroosterd met andere groenten uit de oven is het smakelijk. Aardperen combineer je goed met onder andere wortels, prei, vis of peulvruchten. Probeer het ook eens met noten, om de nootachtige smaak van de aardpeer extra naar voren te laten komen. Je hoeft de aardpeer voor gebruik niet te schillen, alleen goed te wassen en schoon te borstelen. Zo blijft de smaak het beste bewaard.
De aardpeer is een echte wintergroente en is verkrijgbaar vanaf november t/m maart. Je vindt de knol niet altijd terug in de supermarkt, maar bij de lokale groenteboer of op de markt heb je zeker kans om aardpeer te scoren.