Aardpeer title

Aardpeer

Aardpeer: een winterse en veelzijdige groente, die nog niet zo bekend is bij het grote publiek. Jammer. Want je kunt de aardpeer precies zo eten als de beter bekende aardappel, maar dan zit er veel meer smaak aan. Het heeft een zoete en nootachtige smaak, die doet denken aan artisjok. Daarom wordt de aardpeer ook wel Jeruzalem-artisjok of topinamboer genoemd. Wij vertellen je graag meer over deze vergeten groente en de gezondheidsvoordelen die de knol met zich meebrengt.

Aardpeer ingredienten

Voedingswaarden (per 100 gram)

Energie

81 kcal
Vet <0,1 gram
Waarvan verzadigd 0 gram
Koolhydraten 17,5 gram
Waarvan suikers 0 gram
Vezels 18 gram
Eiwit 2,5 gram

Vitaminen en mineralen

Vitamine B1, B2, B3, B5, B6, C, E
Fosfor  
Calcium  
Ijzer  
Kalium  
Magnesium  

Hoe gezond is aardpeer?

Aardpeer is rijk aan vezels, vitamines en mineralen en is bijzonder voedzaam. De vele vezels zorgen voor een voldaan gevoel en voorkomen dat je naar ongezonde tussendoortjes grijpt. Maar ze dragen ook bij aan een gezonde werking van de darmen. Verder bevat aardpeer veel fosfor en calcium, die samen stevigheid geven aan botten en tanden. In vergelijking met andere groenten bevat aardpeer ook relatief veel ijzer, wat weer bijdraagt aan een normale werking van ons afweersysteem. 

Waar is aardpeer goed voor?

De aardpeer is, dankzij de gunstige invloed op de bloedsuikerspiegel, in het bijzonder goed voor mensen met diabetes. De rauwe knol bevat namelijk inuline; een vezel die door ons lichaam niet verteerd kan worden. Inuline zorgt er dus voor dat de bloedsuikerspiegel niet stijgt.

Naast de gunstige werking voor diabetici heeft inuline ook een positieve invloed op onze darmen en de spijsvertering. Inuline zorgt ervoor dat de goede darmbacteriën zich beter kunnen ontwikkelen, waardoor onze darmflora gezonder wordt. Daarnaast bindt inuline zich met water, waardoor niet alleen je stoelgang wordt verbeterd, maar je ook sneller verzadigd bent.

De positieve werking van aardpeer op de bloedsuikerspiegel en de spijsvertering gelden alleen voor de rauwe knol. Als je de aardperen kookt, wordt de inuline namelijk omgezet in fructose. Dit maakt gekookte aardperen een stuk zoeter en te gebruiken als natuurlijke suikervervanger.

Hoe eet je aardpeer?

Met aardpeer in de keuken kun je alle kanten op. Zo is de aardpeer goed rauw te verwerken in winterse salades, maar ook geroosterd met andere groenten uit de oven is het smakelijk. Aardperen combineer je goed met onder andere wortels, prei, vis of peulvruchten. Probeer het ook eens met noten, om de nootachtige smaak van de aardpeer extra naar voren te laten komen. Je hoeft de aardpeer voor gebruik niet te schillen, alleen goed te wassen en schoon te borstelen. Zo blijft de smaak het beste bewaard.

De aardpeer is een echte wintergroente en is verkrijgbaar vanaf november t/m maart. Je vindt de knol niet altijd terug in de supermarkt, maar bij de lokale groenteboer of op de markt heb je zeker kans om aardpeer te scoren.