DETOX

Wat is een detoxkuur?

Detoxen is het ontgiften van afvalstoffen uit je lichaam. Darmen, nieren en lever zouden na verloop jaren sterk vervuild raken door de ongezonde stoffen die wij als consument binnen krijgen. Denk bijvoorbeeld aan e-nummers, smaakstoffen, zware metalen, etc. Detox heeft als functie om de lichaamsstoffen te scheiden en wellicht ook zo een paar kilo af te vallen.

Val ik af van een detoxkuur?

Naast het feit dat detoxen een rol speelt bij het reinigen van je lichaam, kan je ook afvallen van detoxen. Een hoop mensen verliezen een paar kilo in één week detoxen. Dit verschilt per persoon en per voedingspatroon. Hoe strikter je het schema volgt, des te meer kilo’s je kunt verliezen. De overtollige gifstoffen maken het bijna onmogelijk voor het lichaam om af te vallen. Gifstoffen zijn alle stoffen die vitale lichaamsprocessen ontregelen. Door te veel aan gifstoffen in het lichaam, komt het lichaam er niet meer aan toe om het lichaamsvet te verbanden. Bij overgewicht, kan je er bijna 100% van uit gaan, dat er te veel gifstoffen in het lichaam zitten.

Hoeveel dagen kan ik detoxen?

Detoxkuren bestaan gemiddeld uit 3, 5 of 7 dagen. Als je 3 dagen al te veel vindt, dan heeft één dag sapvasten ook al een positieve invloed. Hoe meer dagen je aan een stuk door de detoxkuren volgt, des te beter je lichaam wordt ondersteunt en des te groter de kans dat je alle gifstoffen kwijt raakt.

Wanneer begin ik met een detoxkuur?

Wanneer je zover bent om te gaan detoxen, wil je het ook direct goed doen. De timing speelt een belangrijke rol om de kuur vol te houden en te volbrengen. Het is verstandig om een gepast moment van het jaar te kiezen, bijvoorbeeld:– Kies een rustige periode op werk;– Geen druk of stress, dit werkt averechts op het ontgiften;– Geen drukke sportperiodes. Wandelen, mediteren of regelmatig relaxen hebben een positieve werking op het lichaam. Je moet namelijk je energie kunnen verdelen om de dag goed door te komen.

Kan ik water drinken tijdens een detoxkuur?

Water helpt tegen het afdrijven van afvalstoffen en verbetering van de bloedsomloop. Als je maar geen extreme hoeveelheid drinkt.2 liter water wordt sowieso aanbevolen om per dag te drinken.

Voor wie is detoxen niet verstandig?

Kinderen, personen met ondergewicht of zwangere vrouwen mogen niet zomaar detoxen. Kinderen of personen met ondergewicht hebben weinig afvalstoffen die zich in het lichaam ophopen. Bij een zwangerschap zit dat hem in, dat je niet wilt dat de afvalstoffen bij het kindje terecht komen. Detoxen kan daarentegen wel een positieve werking hebben voor vrouwen die zwanger willen worden. Je ontgift het lichaam door gifstoffen en zware metalen uit het systeem te verwijderen, zodat je niet het kindje daarmee belast. Je oude eetgewoontes laat je achter je, waardoor je aan de slag kan gaan met je nieuwe en gezondere eetpatroon. Tevens is een detoxkuur af te raden bij het gebruik van medicijnen of een medische aandoening. Diabetes kan namelijk erg gevaarlijk zijn bij een te hoge of lage bloeddruk door een detoxkuur. Overleg daarom ten alle tijden met je huisarts wanneer je twijfelt of je een detoxkuur wilt gaan doen. Een arts of diëtist kan jou exact adviseren wat je wel of niet mag doen tijdens een groentesapkuur.

Wat te doen na het detoxen?

Het lichaam is gereinigd en je kan weer wat grote maaltijden eten. Ieder lichaam vraagt een andere hoeveelheid aan voedsel. Eet met maten en voel aan wat je lichaam nodig heeft. Als je nu direct te veel eet, kom je weer in dezelfde cyclus als voorheen. Na een intensieve detox kuur achter rug, begin je nu pas met een frisse start. Hoe jij deze frisse start benut, ligt in je eigen handen. Dus zet hem op en hou de gezonde levensstijl vast!