Gembershots van het merk Dr.Veggie in de koelkast

Zink is essentieel voor een goede gezondheid. Van een goede werking van het immuunsysteem tot de opbouw van eiwitten. En van de groei van je haar tot een goed geheugen. Zink is het mineraal dat we nodig hebben. Benieuwd in welke voedingsmiddelen je zink kunt terugvinden en hoeveel je hier dagelijks van nodig hebt? Wij vertellen het je graag.

Zink is een spoorelement. Dat houdt in dat het een mineraal is waar het lichaam maar weinig van nodig heeft. Ons lichaam kan mineralen en spoorelementen niet zelf aanmaken, dit moeten we binnenkrijgen via ons eten en drinken. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid voor mannen is 9 milligram per dag en voor vrouwen is dit 7 milligram per dag. Voor kinderen, zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven ligt de ADH iets hoger.

Waar is zink goed voor?

Alle cellen in ons lichaam hebben zink nodig. Zink is belangrijk voor veel verschillende processen in ons lichaam, onder meer:

  • Je hersenfunctie
  • Het immuunsysteem
  • Genezen van wonden
  • Normale celdeling
  • Functioneren van je zintuigen
  • Opbouwen en afbreken van koolhydraten
  • Produceren van zaadcellen
  • Goede hormoonhuishouding

Zink tekort komt in Nederland eigenlijk niet voor. Een tekort aan zink is te herkennen aan symptomen als verminderd reukvermogen, nachtblindheid, minder snelle genezing van wondjes en je eten dat anders ruikt of smaakt.

Welke voedingsmiddelen bevatten zink?

Je vindt zink in zowel dierlijke als plantaardige voedingsmiddelen. Met name oesters zijn bijzonder rijk aan zink, maar ook andere schaal- en schelpdieren bevatten zink. Daarnaast komt zink voor in vlees, kaas, graanproducten en noten. Hoewel groenten en fruit over het algemeen maar weinig zink bevatten, zijn er een aantal uitzonderingen. Zo bevatten, aardappel, zoete aardappel, boerenkool en sperziebonen wel zink. Zink uit dierlijke voedingsmiddelen worden beter door het lichaam opgenomen dan zink uit plantaardig voedsel. Mocht je via je voeding niet genoeg zink binnenkrijgen, kun je dit aanvullen met supplementen.

Je gezondheid ondersteunen?

Wil je jouw gezondheid extra ondersteunen? Zorg er dan voor dat je dagelijks voldoende vitamines en mineralen binnenkrijgt. Dit kan gemakkelijk met één van onze groentesappen. Onze groentesappen bevatten 270 gram groente per flesje, zit bomvol vitamines en mineralen en zijn nog lekker ook!