6 tips om te vasten na de feestdagen

#1 Probeer een detox kuur

Detoxen is een goede manier om je lichaam te voeden met alle benodigde antioxidanten, vitamines en mineralen. Dit heeft het lichaam nodig om te functioneren en zich van afvalstoffen te ontdoen. Als je tijdens de feestdagen in ruime mate hebt gegeten, kan een detox sapkuur van 3, 5 of 7 dagen je weer nieuwe energie geven! Ideaal om zo het nieuwe jaar te beginnen. 

Gebruik voorafgaande aan een detox sapkuur zoveel mogelijk pure en onbewerkte voeding; zoals komkommer, bladgroente, waterrijke groenten en fruit met weinig suikers. Hierdoor bereid jouw lichaam zich optimaal voor op het verwerken van een grotere hoeveelheid groente die je met de sappen opneemt. 

#2 Drink genoeg water

Water drinken helpt om opgehoopte afvalstoffen van de feestdagen te verwijderen en ons weer energiek te voelen. Probeer tenminste tot 2,5 tot 3 liter water te drinken. Vind je dit te veel of te eenzijdig? Voeg dan schijfjes komkommer, citroen of munt toe voor een lekkere, frisse smaak. Je kan eventueel ook groene, zwarte of witte thee drinken. Deze soorten thee bevatten namelijk antioxidanten.

#3 Eet minder koolhydraten

Als je tijdens de feestdagen veel koolhydraatrijke maaltijden en suikerrijke toetjes hebt gegeten, kan het best zijn dat je meer koolhydraten hebt binnengekregen dat je lichaam kan verbranden. Overtollige koolhydraten slaat je lichaam op als vet. Als je hebt gelet op koolhydraten en minder van hebt binnengekregen, dan zal je lichaam deze vetreserve als brandstof gebruiken.

Wil je niet helemaal koolhydraatvrij eten, zorg er dan voor dat je dagelijkse voeding maximaal tot 30% uit koolhydraten bestaat. Dan krijgt je lichaam voldoende koolhydraten binnen om te kunnen functioneren en val je ook nog af. Kies voor volkoren granen, vezelrijke en zetmeelarme groenten zoals; boerenkool, broccoli en pompoen.

#4 Het vermijden van suikers

Suikers zit tegenwoordig in veel voedingsmiddelen! Zonder dat wij er echt bij stilstaan, eet de mens gemiddeld 112 gram suiker per dag. Suiker komt voor in fruit, groenten, aardappelen, granen en melkproducten. Deze producten zijn onderdeel van gezonde voeding. Dat wil zeggen dat je voldoende suikers beginnen krijgt, zonder dat je voedingsmiddelen eet waaraan extra suikers aan toegevoegd zijn. Pak dus geen koek, snoep en gebak en sla ongezonde producten gerust een maandje over.

#5 Eet verse soep

Zelfgemaakte soep van verse groenten is een lichte maaltijd die je lichaam toch voorziet van voldoende voedingsstoffen. De vezels in groenten reinigen je darmen, net als kruiden als geelwortel en cayennepeper. Bovendien hebben deze specerijen een stimulerende invloed op je stofwisseling. Met een bord soep, kom je niet alleen makkelijker aan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid groenten, maar het helpt ook bij het op peil houden van je vochthuishouding.

#6 Eet meer groenten

In groenten zitten veel ingrediënten die helpen bij het detoxen. Neem bijvoorbeeld bladgroen. Dit bevat chlorofyl. Chlorofyl heeft een ontgiftende werking, dit versterkt het de drainage van afvalstoffen in het lichaam. Daarnaast voorzien groentes je lichaam niet alleen van vezels, maar ook van actieve plantenstoffen. Deze stoffen filteren de darmen en zorgen voor een betere spijsvertering. Ook dit staat in verbinding met de afvoer van afvalstoffen. Het is dan ook belangrijk groenten elke dag vers en in grote variaties eten. Lukt dat niet? Ga dan voor de verse sappen van Dr.Veggie. Zo kom je toch aan je dagelijkse aanbevolen hoeveelheid groente.