Sappen dr veggie in een tas

Bedrijven moeten meer gaan inspelen op de gezondheid van hun werknemers. Werkgevers voelen zich in grote mate betrokken en verantwoordelijk voor hun werknemers. Toch constateren ze vaak geen problemen op dit gebied. 1 op de 5 mensen op de wereld heeft in 2025 overgewicht.
Dat is een behoorlijk aantal. Bedrijven kunnen hier iets aan doen door gezonde voeding of sportactiviteiten aan te bieden. Hierdoor dragen ze op een positieve manier bij aan de wereld.

Overgewicht

Als iedereen geleidelijk zwaarder wordt, dan merk je dat niet als consument. Je behoudt je eigen gewoonte en gaat mee met de tijd. Maar als je beseft dat in 2025 een vijfde van de wereldbevolking overgewicht heeft, dan is dit een duidelijk signaal dat we minder goed bezig zijn dan we denken.

Werkstress is een veelvoorkomende klacht bij werknemers. Uit onderzoek blijkt dat 50% van de vrouwen en 36% van de mannen ongezonder gaat eten als ze stress hebben. De verleiding is dan groot om zoetigheid te eten, zoals chocola. Dit maakt het geluksstofje dopamine aan. Dat zorgt voor ontspanning en vermindert stress. Dit is het beginstadium van overgewicht.

 

”Uit onderzoek blijkt dat 50% van de vrouwen en 36% van de mannen ongezonder gaat eten als ze stress hebben."

Kies voor gezonde groentesappen

Werknemers nemen steeds minder vaak hun eigen boterham of salade mee. In plaats daarvan gaan ze tijdens de lunch even langs de supermarkt of halen ze een snack die meestal vol zit met suikers en vetten. Een vette of zoete hap is heerlijk en geeft snel voldoening. Door die zoete troep schiet je energieniveau heel even omhoog. Maar je kakt vrij snel weer in en komt zo in een dip die veel langer aanhoudt. Maar als je groente en fruit eet, zit je veel beter in je vel, voel je je fitter en gezonder. Zo kom je ook makkelijker en scherper de dag door.

Help werknemers gezond te blijven voor positieve resultaten

Als je de gezondheid van je werknemers stimuleert, pluk je daar de vruchten van. Ten eerste verbeteren de werkprestaties. Ten tweede vermindert het ziekteverzuim onder je werknemers. Ten derde zullen je werknemers beter in hun vel zitten. Dit heeft weer een positieve invloed op de sfeer. Zowel de werkgever als de werknemer kan bijdragen aan een gezonde werkomgeving.

Hoe kunnen werkgevers een gezonde leefstijl bevorderen?

Een werkgever kan programma’s aanbieden die een gezonde leefstijl bevorderen. Een goed werkbeleid betaalt zich uiteindelijk terug in de werkprestaties. Natuurlijk heeft iedereen een eigen verantwoordelijkheid om voor zichzelf te zorgen. Maar een werkgever kan de werknemers wel helpen om gezond te blijven. Zo kan een bedrijf aandacht besteden aan de onderstaande thema’s:

 Gezonde voeding
  Lekkere tussendoortjes
 Sportmogelijkheden

Gezonde voeding

Niet iedere werkgever is zich hiervan bewust, dus neem als werknemer het initiatief om dit idee aan te sporen. Stel je werkgever bijvoorbeeld voor om lunchmaaltijden in te delen vb. Fruit Monday, Smoothies Tuesday, enzovoort. Daarnaast kan je misschien ook meepraten over het kantinebeleid. Creëer voor jezelf en voor je collega’s structuur en regelmaat met een goed voedingsbeleid. Zo stimuleer je een gezonde leefstijl die een positief effect heeft op jouw lichaam en je werkresultaten.

Sportmogelijkheden

Bijna driekwart van de bedrijven in Nederland stimuleert sporten niet. Maar uit onderzoek blijkt dat 79% van de werknemers productiever is door te sporten. Werkgever kunnen op verschillende manieren de mogelijkheid bieden om rond en na werktijd te gaan sporten. Simpele spelletjes zoals tafelvoetbal, pingpongen, darten en sjoelen zijn al goed voor een betere werkprestatie. Dat geldt ook voor wandelen na het eten. Daarnaast kunnen werkgevers bedrijfssporten stimuleren. Doe bijvoorbeeld als team mee aan een bedrijfsuitje of een toernooi. Dit draagt ook bij aan een betere saamhorigheid binnen het bedrijf. Er zijn ontzettend veel sportinitiatieven waarvan bedrijven gebruik kunnen maken. Ga op onderzoek uit en kies welke bedrijfssporten geschikt zijn voor jullie organisatie.

De sleutel tot succes ligt bij de werkgevers. Werkgevers moeten daarom een dominantere rol spelen in de gezondheid van werknemers. Het is niet alleen belangrijk om op de hoogte te zijn van je werknemers. Laat ook zien dat je betrokken bent en hun gezondheid op de eerste plaats zet. Neem daarom het initiatief en bevorder een gezonde leefstijl op de werkvloer. Zowel de werkgevers als de werknemers hebben hier baat bij. Dus maak het mogelijk en stimuleer elkaar om te kiezen voor gezonde voeding en/of actieve bezigheden en haal zo meer uit jezelf en het bedrijf.