Groentesappen van Dr.Veggie in de koelkast

Wat zijn voedingsstoffen?

Voedingsstoffen zijn stofjes die je nodig hebt om gezond te kunnen leven. In totaal zijn er wel 50 voedingsstoffen, waaronder eiwit, vet, koolhydraten, vitaminen en mineralen. Deze stofjes helpen je lichaam bijvoorbeeld te groeien, wonden te helen en allerlei interne processen te regelen, zoals het werken van je organen bijvoorbeeld. In dit artikel lees je meer over voedingsstoffen. 

Verschillende categorieën voedingsstoffen

Om te beginnen kun je voedingsstoffen opdelen in twee categorieën: macronutriënten en micronutriënten. Macronutriënten worden door het Voedingscentrum ook wel ‘de brandstof voor het lichaam’ genoemd. Hierbij kun je denken aan eiwitten, vetten en koolhydraten. Zonder de energie van deze macronutriënten, kan je lichaam niet goed functioneren. Micronutriënten helpen je voeding om te zetten in energie. Voorbeelden hiervan zijn vitaminen, mineralen en spoorelementen. Ze leveren zelf niet direct energie, maar zorgen wel dat je energie kunt vrijmaken uit de macronutriënten. 

Waar haal ik voedingstoffen uit?

Voedingsstoffen haal je dus uit voedsel. Maar met name uit plantaardig en dierlijk materiaal. Alles wat je eet wordt door middel van spijsvertering afgebroken in het lichaam, voedingsstoffen komen vrij en worden via de stofwisseling in de cellen verder verwerkt. Koolhydraten haal je bijvoorbeeld uit brood, pasta en rijst. Onverzadigbare vetten uit noten, plantaardige oliën en vette vis. Vezels uit brood, de schil van appels en groenten. En vitamines en mineralen in voornamelijk groenten en fruit. 

Waarom hebben we voedingsstoffen nodig?

Voedingsstoffen zorgen ervoor dat we dagelijks goed kunnen functioneren. Alle soorten voedingsstoffen hebben verschillende effecten op ons lichaam. Zo zorgen eiwitten bijvoorbeeld voor het opbouwen van spieren. Maar ook voor een stralende huid, glanzend haar en een gezonde spijsvertering. Koolhydraten worden omgezet in glucose, wat onze belangrijkste energiebron is. Ook vet is een belangrijke energiebron. Daarnaast draagt het bij aan de opname van vitamines en bescherming van onze organen. 

Vezels stimuleren een actieve darmwerking en zijn voeding voor goede bacteriën. Bacteriën die je lichaam helpen vitamines en andere gezonde voedingsstoffen vrij te maken. En dan heb je ook nog de essentiële voedingsstoffen: vitamines en mineralen. Die dragen bij aan een goede weerstand, houden je fit en zorgen ervoor dat je als kind groeit. Ook zorgen deze voedingsstoffen voor stevige botten, goede ogen en minder vermoeidheid. 

Wat is het verschil tussen voedingsmiddelen en voedingsstoffen?

Voedingsmiddelen zijn in dit geval de dingen die wij als mensen kunnen eten. Voedsel, waaruit je de benodigde voedingsstoffen haalt - zoals koolhydraten, eiwitten, vetten, vitaminen, mineralen, voedingsvezels en water. Om aan al deze voedingsstoffen te komen, moet je ervoor zorgen dat je verschillende voedingsmiddelen inneemt. Oftewel: zorgen dat je gevarieerd eet. Niet alleen maar brood en vlees dus, maar bijvoorbeeld ook groenten, fruit en vis.