slowjuice

Waarom groentesappen?

De groentesappen van Dr.Veggie dienen ter aanvulling van je dagelijks hoeveelheid voedingsstoffen. Mede dankzij het sap komen de nutriënten sneller in onze bloedbaan terecht. Groente hebben van zichzelf harde celwanden . Dat betekend dat rauwe groente moeilijk opneembaar zijn door het lichaam, omdat de cellen en vezels te stevig zijn. Koken van groente daarentegen zorgt ervoor, dat voedingstoffen beter opneembaar zijn. Maar dit gaat wel ten koste van de voedingsstoffen. Door gebruik te maken van slowjuicen bevat ieder groentesapje van Dr.Veggie minimaal 250 gram geperste rauwe groente met behoud van de optimale vitamines en mineralen die vrij zijn gekomen.

Wat is slowjuicen?

Slowjuicen is simpel gezegd het persen van groente. Maar wat is hier zo bijzonder aan? Door de hoogwaardige dubbele schroefpers, perst een slowjuicer op een langzame maar kneuzende en malende manier groente, waardoor enzymen en voedingsstoffen optimaal beter behouden blijven. Het is zelfs zo dat de voedingsstoffen van sap via een slowjuicer 4 keer beter worden opgenomen dan door het eten van rauwe groenten. Slowjuicen kan je vergelijken met het goed kauwen op je groente.

De reden om te slowjuicen i.p.v. gebruik te maken van andere sapcentrifuges

Naast het slowjuicen zijn er nog tal van andere mogelijkheden op groenten te centrifugeren.

1. Blender – Is vezelrijk omdat je vaak grote & rauwe stukken groente gebruikt. Maar door de opgeklopte lucht zal de voedingskracht dalen door de hoeveelheid oxidatie. Dus hoe langer je de tijd neemt om te blender, hoe meer voedingstoffen er uiteindelijk verloren gaan.

2. Sapcentrifuge – Enzymen, vitaminen en antioxidanten zijn erg gevoelig voor temperatuur en zuurstof. Door verhitting neemt de voedingswaarde af. Door het snelle rondraaien van het apparaat, mengt zuurstof zich met het sap. De oxidatie die is ontstaan zorgt ervoor dat er nutriënten verloren gaan.

Sappen die je in de supermarkt ziet liggen zijn vaak cold-dressed sappen, die onder begeleiding van HPP (hoge waterdruk) langer houdbaar zijn. Dit gaat ten koste van de hoeveelheid nutriënten.

3. Cold-pressed – Bij cold-pressed worden groente op hoge snelheid tot kleine stukken vermalen. Hier komt het sap in aanraking met zuurstof, waardoor de afbraak van vitamines en mineralen sneller achteruitgaan. Vervolgens worden de fijngemalen groente in een zak gedaan en geperst. Het waterige sap wordt opgevangen, waar nagenoeg geen vezels bij zitten. Cold-pressed is wel beter dan een blender of sapcentrifuge door de hoeveelheid nutriënten die meegaan, maar dit komt nauwelijks in de buurt van het slowjuicen.

Slowjuicen vs. Cold-pressed

De grote reden waarom cold-pressed centrifuges vaker worden gebruikt is simpel. Cold-pressed is namelijk vele male goedkoper dan een slowjuicer. Daar is dan ook alles mee gezegd. ‘SLOW-JUICEN’, het woord zegt het al; langzaam persen. Door groente langzaam en door een lange weg te persen, geef je nutriënten zoals vezels, etc. de tijd om zich te ontsluiten. Dit is de meest ideale manier om alle voedingsstoffen zo optimaal mogelijk te kunnen waarborgen.

Er is onderzoek gedaan naar het verschil tussen slowjuicen met dubbele schroefpers en een hydraulische cold-press. Uit de analyse kwam voort dat er tijdens het slowjuicen 47% meer voedingsstoffen beschikbaar blijven in tegenstelling tot cold-pressed, maar wel met gebruik van dezelfde hoeveelheid ingrediënten. Met slowjuicen gaat er een deel kleine vezels mee, in tegenstelling tot cold-pressed. Dat is ook de reden waarom cold-press sappen zo waterig zijn en een mindere smaak explosie heeft ten opzichte van slowjuice sappen.

Slowjuicen is de meest efficiënte manier om alle voedingsstoffen & nutriënten uit de groente te halen. Oorzaken zoals oxidatie, raspen/snijden van groente of de manier van centrifugeren verminderen de hoeveelheid nutriënten. De grote voordelen van het slowjuicen zitten hem in de hoeveelheid nutriënten, smaak en de kleine mate van vezels die meegaan in het sap. Na het slowjuicen is het belang dat het sap in de shockvriezer (zeer snel invriezen) gaat, om de optimale versheid en behoud van voedingsstoffen van de groentesap te kunnen waarborgen.