Water drinken

Wist je dat je lichaam langer zonder eten kan dan zonder water? Je hebt vrij veel vocht nodig, omdat je dit continu gebruikt. Je verliest water tijdens het ademen, zweten en op het toilet. Water gebruik je namelijk om afvalstoffen uit je lichaam te verwijderen. Lees verder als je wilt weten hoeveel water je per dag nodig hebt, en waarom het zo gezond is. 

Hoeveel water per dag heb je nodig? 

Hoeveel water je per dag nodig hebt verschilt per persoon. Maar het advies van Voedingscentrum is om elke dag ongeveer 1,5 tot 2 liter water te drinken. Kinderen tot 13 jaar hebben aan 1 tot 1,5 liter water wel al genoeg. Daarbij is het verstandig om af te wisselen tussen water, thee en zuiveldranken, zoals melk, karnemelk en yoghurtdranken. 

Wat gebeurt er als je te weinig water binnen krijgt? 

In principe houd je de vochtbalans in je lichaam vrij gemakkelijk in stand. Je haalt water niet alleen uit drinken, maar ook uit verschillende etenswaren. En als je dan tóch niet genoeg water binnenkrijgt kan je lichaam dat ook zelf redelijk goed reguleren. Wanneer je te weinig drinkt of te veel vocht verliest, dan plas je bijvoorbeeld minder. Of je voelt je wat dorstiger, waardoor je automatisch geneigd bent meer te gaan drinken. 

Waarom is water zo gezond?

Water heb je nodig om te transpireren en om je lichaam te ontdoen van afvalstoffen. Ook zorgt water ervoor dat je nieren goed kunnen functioneren. Bovendien bevat water geen calorieën en is het niet slecht voor je tanden. In tegenstelling tot frisdranken en koffie met bijvoorbeeld suiker. Wanneer je heet water drinkt met zwarte of groene thee kun je zelfs je bloeddruk verlagen en de kans op een beroerte verkleinen. 

Wat kun je behalve water nog meer drinken?

Naast water staan ook koffie, zuiveldranken en sojadrinks in de schijf van vijf. Koffie zonder suiker zou namelijk een bijdrage kunnen leveren aan het voorkomen van hart- en vaatziekten en diabetes type 2. Melk, karnemelk en yoghurtdranken zitten boordevol goede voedingsstoffen. Twee tot drie porties maken het risico op darmkanker zo aanzienlijk kleiner. Sojadrinks zijn een goed alternatief voor zuiveldranken, als je bijvoorbeeld veganistisch bent of lactose intolerant.

Groentesapjes in aanvulling op water

Tot slot kun je er ook voor kiezen om water af te wisselen met groentesapjes. Veel groenten zitten ook boordevol met water. Zoals komkommersap, spinaziesap en sla sap. Maar naast vocht, leveren verse sappen ook een heleboel gezonde voedingsstoffen, vitaminen en mineralen. Ze zijn laag in calorieën en leveren een flinke boost voor je immuunsysteem. In één groentesapje van Dr.Veggie zit al 270 gram groente: dat is genoeg voor de hele dag.