Zomerse groenten

Andijvie

Vers in de schappen vanaf mei tot en met juli en dus met recht een zomer groente te noemen: andijvie. Rijk aan vitamine A, een bron van vitamine K en boordevol mineralen. Zoals kalium, calcium, magnesium, ijzer en zink. Dat alles draagt bij aan sterke botten, een goede werking van je zenuwen en spieren, maar ook aan een gezonde bloeddruk. Verder is andijvie goed voor bloedstolling bij wonden en de aanmaak van rode bloedcellen. 

Bleekselderij

Van Hollandse bodem verkrijgbaar vanaf mei: de zomergroente bleekselderij. Boordevol vezels, belangrijke mineralen en zeer laag in calorieën. Bleekselderij helpt de bloeddruk te verlagen, cholesterolwaardes te verbeteren en het immuunsysteem sterker te maken. Ook fijn: de hoeveelheid magnesium in bleekselderij kan stress helpen verlichten én heeft een kalmerende werking door de sterke geur van essentiële oliën. 

Broccoli

We eten het vooral in de winter, maar wist je dat ook broccoli een heuse zomergroente is? Vanaf mei verkrijgbaar uit eigen land.  Extra reden om deze groente in de zomer te eten zijn de vele gezondheidsvoordelen. Wat dacht je bijvoorbeeld van de hoeveelheid vitamine A, B2, B6, C en K? Ook barst broccoli van de mineralen en vezels. De antioxidanten helpen het lichaam te beschermen. Maar broccoli helpt ook bij het afvoeren van gifstoffen, beschermen van de huid en stimuleren van de bloedsomloop. 

Komkommer

Lekker verfrissend en heerlijk in een gezond sapje of een salade. Jawel, ook komkommer behoort tot de top groenten voor de zomer. Hij wordt namelijk geteeld wordt in augustus en september. Dankzij kassen is komkommer vrijwel het hele jaar beschikbaar, maar in deze maanden zijn ze van nature te oogsten. Komkommer bestaat voor 90 procent uit water. Heerlijk hydraterend en met name in de schil zitten een hoop vezels, die goed zijn voor de stoelgang. Fijne pré: deze zomerse groente helpt tegen slechte adem en een kater. 

Spinazie

Een zomerse groente die het hele jaar door een A-label verdient volgens Milieu Centraal? Dat is spinazie. Vers verkrijgbaar van maart tot en met november en dus de hele zomer door. Spinazie is hartstikke gezond door de behoorlijke hoeveelheid vitamine K, vitamine A en vitamine B11. Ook vitamine B2, B3, C en E zijn rijk vertegenwoordigd. Net als mineralen als mangaan, magnesium, ijzer en calcium. Deze zomerse groente versterkt het immuunsysteem, voert gifstoffen af uit je lichaam en gaat ernstige ziektes tegen. Wat wil je nog meer? 

Nog meer Hollandse groenten in de zomer

Andere groenten die in de zomermaanden vers verkrijgbaar zijn, zijn: artisjok, aubergine, bloemkool, courgette, doperwtjes en knolselderij. Ook lamsoor, paksoi, radijs, rode biet, rucola, snij- en sperziebonen horen in het lijstje thuis. Verder kun je denken aan spitskool, tomaat, ui, venkel, witlof, witte kool, wortel en zeekraal. Genoeg mogelijkheden dus om in de culinaire creaties uit je mouw te schudden met zomergroenten. Geen zin om zelf te koken? Neem dan een van onze verse groentesappen.