Voeding

 1. Water heeft een nadeling effect op vitamines

  Water heeft een nadeling effect op vitamines

  Vitaminen! Iedereen heeft voldoende vitamines nodig voor een normale groei en ontwikkeling en voor een goede gezondheid. Als je in de avond een bord met aardappels en groente neemt, verwacht je voldoende vitamines binnen te krijgen! Maar 9 van de 13 vitamines zijn in wateroplosbaar en mede door het koken van de groente zal dit nadelige effecten hebben op de voedingsstoffen en dus ook op de door jou verwachte voedselinname.

  Lees meer »
 2. De functies van vitamine A t m B12

  De functies van vitamine A t m B12

  Vitaminen zijn essentieel voor een normale groei en ontwikkeling van het lichaam. Vitaminen fungeren namelijk als brandstof om het lichaam draaiende te houden. Er zijn in totaal 13 vitamines, waarbij iedere vitaminen zijn eigen functies heeft. Normaliter krijgt iedere consument voldoende vitaminen binnen, als ze een relatief gezond eetpatroon volgen. Maar wat gebeurt er als je een tekort of overschot hebt aan bepaalde vitaminen. In de onderstaande tekst, bespreken we functie en de tekort/overschot van vitaminen A & B1 t/m B12.

  Lees meer »
 3. De kracht van gember & kurkuma

  De kracht van gember & kurkuma

  Gember & Kurkuma zijn 2 specerijen die behoren tot dezelfde familie van Zingiberaceae. Beide specerijen zijn sterke kruidachtige planten, afkomstig uit Azië. Maar tot op de dag van vandaag zijn de specerijen stevig gevestigd in Europa – Mede dankzij de positieve voordelen van deze kruiden. Ondanks dat ze in veel opzichten op elkaar lijken, zijn er in werkelijkheid toch verschillend van elkaar.

  Lees meer »
 4. Behouden van voedingsstoffen door shockvriezen

  Behouden van voedingsstoffen door shockvriezen

  Groente & fruit rechtstreeks van de plant of uit de grond bevatten logischerwijs de meeste voedingsstoffen. Hoe langer het duurt voordat je het nuttigt, des te meer de smaak en voedingsstoffen afnemen. Het klinkt raar, maar bevroren groente kan soms beter dan zijn verse groente. Invriezen van groente zorgt namelijk voor het behoud van voedingsstoffen. Hoe sneller de groente ingevroren word, hoe kleiner de ijskristallen en dit heeft een positief effect op de smaak en zo blijven de voedingsstoffen behouden.

  Lees meer »
 5. Welke groente en fruit kan je sportprestatie bevorderen

  Welke groente en fruit kan je sportprestatie bevorderen

  Sport is onmisbaar in het dagelijks leven of het nou gaat om recreatieve- of topsport, presteren en winnen willen we altijd. Voeding speelt een cruciale rol om je sportprestatie te verbeteren of om gezond te leven. Welke groente of fruit wordt aangeraden om je individuele sportprestatie te verbeteren?

  Lees meer »
 6. Werkgevers, investeer in een gezonde leefstijl!

  Werkgevers, investeer in een gezonde leefstijl!

  Werkgevers, investeer in een gezonde leefstijl!

  Bedrijven moeten meer gaan inspelen op de gezondheid van hun werknemers. Werkgevers voelen zich in grote mate betrokken en verantwoordelijk voor hun werknemers. Toch constateren ze vaak geen problemen op dit gebied. 1 op de 5 mensen op de wereld heeft in 2025 overgewicht.
  Dat is een behoorlijk aantal. Bedrijven kunnen hier iets aan doen door gezonde voeding of sportactiviteiten aan te bieden. Hierdoor dragen ze op een positieve manier bij aan de wereld.

  Lees meer »
 7. Waarom slowjuicen van groente

  Waarom slowjuicen van groente

  Een klein percentage in Nederland krijgt maar de dagelijkse gewenste 250 gram groente binnen. Om dit te bereiken zijn er 2 mogelijkheden; 1. Je gaat meer groente eten of 2. Je vult je groente aan. ‘TIJD’ speelt in beide opties een belangrijke factor. Om tijd te besparen, kan je dagelijks een groentesap nemen ter aanvulling op je dagelijkse hoeveelheid groente. Er bestaan meerdere manieren om sap te centrifugeren. Maar waarom is slowjuicen zoveel efficiënter dan andere sapcentrifuges?

  Lees meer »
 8. De 5 voordelen van wortelen

  De 5 voordelen van wortelen

  De 5 voordelen van wortels

  De wortel is oud knolgewas, die je tegenwoordig in alle soorten en maten ziet.Je kunt ze niet meer wegdenken uit je eetpatroon. De eerste wortelen werden voor het eerst gebruikt door oude Egyptenaren en Romeinen. De wortel had destijds een medicinale functie in gerechten. Tot op de dag van vandaag worden wortels op vele manier gegeten zoals rauw, verwerkt in soepen, stamppotten of aardappels-vlees-groente gerechten. De bekendste wortelen voor de consument zijn de winterpeen, bospeen en de oerpeen. Maar steeds vaker zie je onbekende broertjes van de wortel opduiken zoals Nantes wortel of Parijse broei. Wortels zijn niet meer weg te denken uit ons voedingspatroon, maar welke voordelen hebben wortelen?

  Lees meer »
 9. 8 redenen waarom je groentesappen zou moeten drinken

  8 redenen waarom je groentesappen zou moeten drinken

  8 goede redenen om groentesappen te drinken

  Een druk tijdschema, keihard werken, een volgeplande citytrip-agenda met etentjes en de bijbehorende calorieën. Wekelijks een borrel, regelmatig naar restaurants en een scheve verdeling tussen werk en vrije tijd (lees: veel werk). Dit zijn een aantal redenen waarom wij voor groentesappen kiezen.

   

  Lees meer »
 10. De impact van kleuren op voedsel

  De impact van kleuren op voedsel

  De impact van kleuren op voedsel

  Iedere kleur roept bepaalde emoties op of roept bepaalde associaties op. Het zegt ook iets over de stemming waarin jij je bevindt. Kleurenpsychologie speelt zowel in de dagelijkse gang van zaken als op voedsel. Neem bijvoorbeeld Mc Donalds, 10 jaar geleden heeft Mc Donald hun logo naar groen veranderd. Groen staat voor duurzaam. Mc Donalds wil op de consument overbrengen dat ze verantwoordelijk omgaat met natuurlijke bronnen. Bepaalde kleuren roepen bepaalde gevoelens op, maar kleuren hebben ook een bepaalde functie op voedsel.

  De Indiase geneeskunde geloofde in kleurenhealing – genezen door het eten van verschillende kleuren voedsel. Daarom zie je in de Indiase keuken nog altijd kleurrijk voedsel. Volgens onderzoek is gebleken dat bepaalde kleuren voedingsmiddelen duiden op een overvloed aan specifieke voedingsstoffen.

  Lees meer »
Pagina