vezelrijk fruit

Vezelrijk fruit op een rij

#1 Granaatappel

Een granaatappel is hét fruit met de meeste vezels. In één granaatappel van 150 gram zit namelijk zo’n 5,1 gram vezels. Dat staat gelijk aan 3,4 per 100 gram. Met name de pitjes van deze vrucht zijn vezelrijk. Heerlijk om uit te zuigen, of als garnering toe te voegen aan een salade.

#2 Bramen

Ook bramen zijn een vezelrijk fruit. In één schaaltje bramen van 125 gram, zitten al  3,9 vezels. Dat staat gelijk aan 3,1 per 100 gram. Je kunt ze zo uit het vuistje eten als gezond tussendoortje. Of je voegt ze toe aan een schaaltje yoghurt met granola. Lekker zoet van smaak en dus ook nog eens goed voor je lijf.

#3 Frambozen

Frambozen zijn net als bramen bijzonder rijk aan vezels. In een portie frambozen van 100 gram, zitten 2,5 gram vezels. Ook frambozen smaken heerlijk puur. Het perfecte tussendoortje in de categorie producten met veel vezels, maar ook een vrolijke garnering voor ontbijtjes en desserts.

#4 Peer

Een peer van 225 gram bevat maar liefst 5 gram vezels. Dat staat gelijk aan 2,2 per 100 gram. Let op: eet een peer dan wel mét schil. Want alleen al in de schil zit een derde van alle fruit vezels. Zonde dus om die er van af te schillen. Even afspoelen onder de koude kraan is voldoende.

#5 Appel

Ook vind je relatief veel vezels in appel. In totaal zo’n 2 per 100 gram. Maar omdat een appel al gauw 135 gram weegt, kom je al eerder aan 2,7 gram. Net als bij peer geldt dat een groot deel van de vezels in appel in de schil zit. Dus bespaar jezelf de moeite om een appel te schillen en eet hem zo.

#6 Sinaasappel

Een sinaasappel bevat net zoveel vezels als appel. Zo’n 2 per 100 gram en tot wel 3,4 gram per stuk. Snijd een sinaasappel in partjes en eet het vruchtvlees er eenvoudig uit. Ook lekker om te persen, maar onthoud dat daarbij een hoop vezels verloren gaan. In geperste sap zitten slechts 0,3 vezels per 100 gram.

#7 Banaan

Tot slot nog een vezelrijk fruit dat niet in dit rijtje mag ontbreken: banaan. Deze gele rakker bevat zo’n 1,9 per 100 gram en dat kan oplopen tot wel 3,1 gram vezels per stuk. Hartstikke goed voor je spijsvertering en net als bij al het andere fruit met veel vezels geldt: drink er voldoende water bij. Dan voorkom je verstoppingen.

Groente met veel vezels combineren met fruit vezels

Probeer je jouw darmflora een boost te geven? Wil je afvallen door makkelijk verteerbare voedingsvezels te eten? Of hoop je jouw slechte cholesterolgehalte te verlagen? Dan kun je ervoor kiezen om naast fruit ook andere producten met veel vezels te eten. Wat dacht je bijvoorbeeld van groenten? Een aantal groente met veel vezels zijn knolselderij, andijvie, paksoi, snij- en sperziebonen en spruiten. Maar ook broccoli, pastinaak en pompoen zijn groenten met veel vezels.

Andere producten met veel vezels

Naast groente en fruit zijn er ook nog een heleboel andere producten met veel vezels. Deze vind je met name in volkoren graanproducten, zoals roggebrood, zilvervliesrijst, havermout en volkoren pasta of brood. Ook peulvruchten, als bruine bonen, rode linzen en kikkererwten, zijn bijzonder vezelrijk. Net als noten en aardappelen. Dierlijke producten, zoals vlees en zuivel, bevatten geen vezels. Producten met veel vezels zijn dus eigenlijk altijd plantaardig.

Op zoek naar een gezond tussendoortje?