Arangement van verschillende soorten groentesappen

Het verschil tussen een slowjuicer en sapcentrifuge

Zowel met een slowjuicer als met een sapcentrifuge kun je verse sappen bereiden. Maar er zitten wel degelijk verschillen tussen beide keukenapparaten. Bijvoorbeeld in de snelheid van de juicer, de helderheid van het sap dat eruit komt en de kosten in aanschaf. We vertellen je graag meer over het verschil tussen een sapcentrifuge en slowjuicer.

Sapcentrifuge vs. slowjuicer

Sapcentrifuge

In een sapcentrifuge zit een soort trommel met een rasp. Als je de ingrediënten in de sapcentrifuge stopt en het apparaat aanzet, gaat de trommel draaien. Je fruit wordt tijdens het ‘centrifugeren’ heel snel geraspt. De pulp wordt van het vocht gescheiden met als resultaat een heel helder sapje. 

Nadeel van een sapcentrifuge is dat je groenten en fruit moet gebruiken met een hoog vochtgehalte. ‘Droge ingrediënten’, zoals noten of zelfs bananen, doen het minder goed. Een voordeel is dat het apparaat relatief grof gesneden stukken fruit kan verwerken. Daardoor hoef je minder te snijden. Behalve op tijd, bespaar je met een sapcentrifuge ook geld. Je koopt ze al voor minder dan 100 euro.

Slowjuicer

Een slowjuicer is voorzien van een vijzel. Een groot verschil met de sapcentrifuge, is dat de slowjuicer expres niet veel rotaties per minuut maakt. Op die manier kan het sap beter van de pulp gescheiden worden. Het resultaat is een geconcentreerd sapje, dat minder helder is dan degene die je maakt met een sapcentrifuge. Ook blijven er meer vezels behouden.

Door de langzame rotatie slaagt een slowjuicer erin vrijwel al het sap uit elk ingrediënt te halen. Daardoor kun je er dus ook prima vochtarme ingrediënten mee verwerken. Zoals noten en bijvoorbeeld avocado. Het enige minpunt is dat je deze wel goed fijn moet snijden, voor je ze in de slowjuicer kunt doen. De opening is namelijk vrij smal. Ook kost een slowjuicer al gauw 200 tot 300 euro.

Voedingswaarde: verschil tussen slowjuicer en sapcentrifuge

Daarnaast is een verschil tussen de sapcentrifuge en slowjuicer de voedingswaarde van de sappen die je ermee maakt. Eigenlijk kun je dit met het blote oog al zien: de sap uit een sapcentrifuge is helder, de pulp die overblijft is nog nat. Er gaan dus stiekem best wel wat voedingsstoffen uit je verse ingrediënten verloren in dit apparaat. 

Bij een slowjuicer krijg je een geconcentreerde sap. De schroefpers van deze sapmaker zorgt ervoor dat er nauwelijks zuurstof bij de groenten komt. Daardoor blijven de vitamines en mineralen uit het groente en fruit dat je gebruikt, zoveel mogelijk behouden. Zo krijg je een sap boordevol essentiële voedingsstoffen en enzymen, die je lichaam helpen om de voedingsstoffen ook beter te verteren.

Precies daarom maken bij wij Dr.Veggie gebruik van een slowjuicer om onze verse groentesappen te maken. Meer weten over het bereidingsproces? Lees dan: ‘Zo maken wij onze sappen’