Detox schema sapkuur Dr.Veggie

Ontgiften of detoxen is een bekende term voor "Het reinigen van het lichaam door er de afvalstoffen of gifstoffen uit te verwijderen". Er zijn tal van verschillende methodes om je lichaam te ontdoen van afvalstoffen. Met een sapkuur als voorbeeld nemen we je mee in het proces voor een optimaal resultaat.

Stap 1: Wanneer begin ik met een detoxkuur?

Wanneer je de stap neemt om te gaan detoxen, wil je het natuurlijk ook direct goed doen. De timing is belangrijk om de kuur vol te houden en te volbrengen. Het is verstandig om een gepast moment van het jaar te kiezen, bijvoorbeeld:

Een rustige periode op het werk;
Geen druk of stress, dit werkt averechts op het ontgiften;
Geen drukke sportperiodes.

Wij raden je aan om naar een specifieke datum toe te werken om je mentaal en fysiek te kunnen voorbereiden op de detox. Het is belangrijk dat je de op- en afbouw van je detox even serieus neemt als de sapkuur zelf. Met een goede voorbereiding verklein je namelijk de kans op lichamelijke klachten tijdens de detox sapkuur zelf. 

Stap 2: Hoe weet ik welke sapkuur het beste bij mij past?

Wij helpen je graag met het uitzoeken van jouw sapkuur! Sapkuren bestaan gemiddeld uit 3, 5 of 7 dagen. Naast de duur van een kuur kun je bij Dr.Veggie ook kiezen uit verschillende varianten: Basic, Coaching, Hot&Cold of Deep Clean. Elke variant heeft zijn voordelen. De vraag is: wat vind jij belangrijk en wat wil jij bereiken? 

We zetten de voordelen van elk variant even op een rij: 

Basic

De goedkoopste variant;
Perfect voor als je enkel de sappen en shotjes wilt;
100% verse en natuurlijke groentesappen & shots;
Een overzichtelijk detox schema.

Coaching 

Ideaal voor de eerste keer!
Een uitgebreide handleiding met extra informatie;
Een overzichtelijk detox schema;
100% verse en natuurlijke groentesappen & shotjes.

Hot&Cold 

Voor de mensen die ook graag wat warms willen drinken;
Koud: 100% verse en natuurlijke groentesappen en shots;
Warm: Smaakvolle soepen en biologische thee;
Een uitgebreide handleiding incl. detox schema;

Deep Clean 

Voor wie zijn lichaam tot in de puntjes wilt reinigen;
Bevat sapjes zelfgekweekte spirulina en detoxthee;
Spirulina is een eiwitrijke zoutwateralg en kent vele voordelen;
Een uitgebreide handleiding incl. detox schema;

De duur van jouw sapkuur hangt af van hoevaak je al gedetoxed hebt in het verleden. Is dit je eerste keer? Dan raden wij je aan om eerst een sapkuur van 3 dagen te volgen. Heb jij het al vaker gedaan? Dan is een 5-daagse of 7-daagse sapkuur jouw ultieme uitdaging!

Vind je 3 dagen te veel? Dan kan je het ook één sapdag proberen met onze kennismakingsbox. Dit heeft ook al een positieve invloed. Maar hoe meer aaneengesloten dagen je de sapkuren volgt, hoe beter je lichaam wordt ondersteund en des te groter de kans dat je alle gifstoffen kwijtraakt. 

Stap 3: Een goed begin is het halve werk

Een detox-proces kun je indelen in 3 fases: 1. voorbereidende fase, 2. detox sapkuur zelf en 3. de opbouwfase naar een gezonde levensstijl 

De voorbereiding is essentieel voor een optimaal resultaat van de detoxkuur. Als je de voorbereiding overslaat, kan je last krijgen van o.a. hoofdpijn en/of misselijkheid. Hoe zorg je voor een succesvolle voorbereiding? 3 dagen voor het begin van de detox sapkuur pas jij je eetpatroon aan. Door af te bouwen geef jij je lichaam de tijd om te wennen aan de grotere hoeveelheid groente.

3 dagen vooraf stop je met het drinken van frisdrank en eten van gebak, zoutjes, banket, gefrituurdvoedsel, alcohol en eten uit pakjes en/of zakjes;
2 dagen van tevoren stop je met het nemen van koffie (ook decafeïne), rood vlees, witmeelproducten, zout en zoete of hartige tussendoortjes; 
1 dag vooraf aan je sapkuur stop je met het nemen van gluten- en lactoseproducten: zoals tarwebrood, koeienzuivel en pasta;

Wat raden wij je wel aan om te gaan eten vooraf aan een sapkuur: 

Vervang je huidige snacks met groentesnacks of een kopje thee; 
Drink voldoende water door de dag; 
Eet vegetarische of veganistische maaltijden ipv vlees of vis;
Vul de helft van je bord met groenten.

Stap 4: Het detoxproces

Tijdens de detox sapkuur heb je een vast eetpatroon dat je iedere dag volgt. Er zijn geen uitzonderingen zoals tussendoortjes of snackmomenten. 's Ochtends drink je glas warm/lauw water en een shot. Vervolgens drink je 7 sappen met de voedingsstoffen die jij op dat moment van de dag nodig hebt. In de ochtend heb je meer voedingsstoffen nodig dan later op de dag.

Het is heel belangrijk om bij jouw sapkuur minimaal 2 liter water (zonder koolzuur) of verse kruidenthee per dag te blijven drinken. 

Moeite met de detoxkuur?
Dat kan! Een sapkuur is alles behalve makkelijk. Het klinkt misschien eenvoudig, maar je lichaam is het niet gewend om zolang geen vast voedsel binnen te krijgen. Sommige detoxers krijgen het mentaal zwaar. Daarom is het belangrijk om je motivatie van te voren vast te leggen: waarom is deze detox belangrijk voor je?

Voel je je hongerig, misselijk of heb je koude rillingen? Dat zijn symptomen waaraan je merkt dat je het fysiek erg voelt. Dit is normaal tijdens een detox. Je lichaam staat dan als het ware op de spaarstand. Er komen vast momenten dat je behoefte hebt aan voedsel, maar zet dan door. Je bent sterker dan je denkt. Gaat het echt niet meer? Eet dan een licht verteerbaar gerecht, zoals rauwe groentesnacks of een kopje bouillon. 

Tips om de kuur vol te houden:
Tip 1: Heb je het moeilijk? Drink een glaasje water of kopje thee!
Tip 2: Houdt je doel voor ogen, schrijf het op en ga ervoor!
Tip 3: Red je het echt niet? Geef dan in ieder geval de dag niet op. Zeg tegen jezelf: "Na vandaag stop ik met de detoxkuur". Na een goede nachtrust, begin je de volgende ochtend gewoon weer met de detoxkuur en kijk je hoe ver je komt.

Stap 5: Cooldown van het detoxen

Na het sapvasten, bouw je langzaam het vaste voedingspatroon weer op. Na een intensieve detoxperiode is het belangrijk dat je lichaam weer aansterkt, zodat je energieniveau weer stijgt. Denk hier niet te gemakkelijk over, want je lichaam heeft het flink te verduren gehad. Laat je lichaam elke dag en stapje voor stapje weer wennen aan de wat grotere maaltijden.

 

Dag 1

Dag 2

Dag 3

Ontbijt

Stuk fruit

Zelfgemaakte smoothie en/of havermout

Stuk fruit en havermout

Lunch

Schaaltje havermout

Max. 2 crackers en een rijstwafel

Max. 2 crackers en een rijstwafel

Tussendoor

 Groentesnacks of rijstwafel

Fruit of rijstwafel

Fruit of rijstwafel

Avondeten

Een kleine kom 100% natuurlijke soep

Roerbakgroente en rauwkost

Roerbakgroente, rauwkost en een stukje vis


Stap 6: Wat doe je na het detoxproces?

Je lichaam is gereinigd en je kan nu weer wat grote maaltijden eten. Elk lichaam heeft een andere hoeveelheid voedsel nodig. Eet met mate en voel aan wat je lichaam nodig heeft. Als je nu direct weer te veel eet, val je terug in je oude patroon. Na een intensieve detoxkuur begin je echt met een frisse start. Waarom zou je terug naar je oude gewoonte willen als je al goed op weg bent naar die gezonde(re) levensstijl? Wat jij doet met deze frisse start ligt in je eigen handen, maar vergeet niet dat zelfs kleine aanpassingen op lange termijn grote voordelen met zich mee kunnen nemen.

Dus zet hem op en hou de gezonde(re) levensstijl vast! Bekijk hier onze tips voor een blijvend resultaat na je detox sapkuur! 

 

Bekijk onze detox boxen
 1. Sapkuur 7 dagen - Hot&Cold
  Sapkuur 7 dagen - Hot&Cold
  214,95 249,00
  • Detox schema 
  • Groentesappen 
  • Gezonde shots
  • Detox handleiding 
  • E-mailsupport*
  • Boodschappenlijst
  • Inspiratierecepten 
  • Groentesoepen
  • Detoxthee
 2. Sapkuur 7 dagen - Coaching
  Sapkuur 7 dagen - Coaching
  204,95 239,00
  • Detox schema 
  • Groentesappen 
  • Gezonde shots 
  • Detox handleiding 
  • E-mailsupport*
  • Boodschappenlijst 
  • Inspiratierecepten 
 3. Sapkuur 5 dagen - Hot&Cold
  Sapkuur 5 dagen - Hot&Cold
  154,95 179,00
  • Detox schema 
  • Groentesappen 
  • Gezonde shots
  • Detox handleiding
  • E-mail support*
  • Boodschappenlijst
  • Inspiratierecepten 
  • Groentesoepen
  • Detoxthee
 4. Sapkuur 5 dagen - Coaching
  Sapkuur 5 dagen - Coaching
  144,95 169,00
  • Detox schema 
  • Groentesappen 
  • Gezonde shots 
  • Detox handleiding 
  • E-mailsupport*
  • Boodschappenlijst 
  • Inspiratierecepten