magnesium in voeding

Magnesium is een mineraal dat het lichaam nodig heeft om goed te kunnen functioneren. Maar je kunt er gemakkelijk een tekort aan krijgen, omdat niet alle voeding even veel magnesium bevat. Waarom je magnesium nodig hebt en wat je eraan kunt doen om een magnesiumtekort te verhelpen, lees je hier.

Waarom heb je magnesium nodig?

Zoals gezegd is magnesium een mineraal dat het lichaam nodig heeft. Magnesium zorgt onder meer voor sterke botten, ontspannen spieren en een gezonde bloeddruk. Ook helpt het je lichaam voedingsstoffen om te zetten in energie, eiwitten op te bouwen en reguleert het de neurotransmitters (boodschappers van je hersenen en zenuwstelsel). Verder heeft het een enorme impact op ons humeur.

Wat zijn symptomen van magnesiumtekort?

Een magnesiumtekort kun je herkennen aan verschillende symptomen. Denk aan vermoeidheid, een slechte nachtrust en stress. Daarnaast kan magnesiumtekort leiden tot prikkelbaarheid, migraine en geheugenproblemen. Je kunt er een onregelmatige hartslag van krijgen, een hoge bloeddruk en stijve spieren. Bij vrouwen kunnen bovendien de menstruatieklachten voorkomen of verergeren.

In welke voeding zit magnesium?

Magnesiumtekort kun je het beste tegengaan door voeding te eten die rijk is aan magnesium. Denk daarbij aan bepaalde groente en fruit, noten, pitten en zaden en vis. Zoals zalm, tonijn en makreel. Maar ook koolvis, ansjovis en heilbot. Ook met granen en peulvruchten, waaronder quinoa, boekweit, zwarte bonen en edamame, kun je de buffer magnesium weer goed aanvullen.

Magnesiumtekort oplossen met groentesapjes

In de categorie groente en fruit kun je specifiek denken aan bananen en avocado, maar ook aan groente als andijvie, boerenkool, broccoli, spinazie en snijbiet. Daarnaast zit wakame, vaak geserveerd bij sushi, boordevol magnesium. Het drinken van groentesappen is een goed middel om magnesiumtekort te verhelpen of voorkomen, omdat je tegelijkertijd ook een heleboel andere mineralen en voedingsstoffen binnenkrijgt. Die zorgen er samen allemaal weer voor dat jij je goed voelt.