Diverse sappen van Dr.Veggie in koelkast

Als je lichaam te veel verzurende voeding binnenkrijgt, kan dat schadelijke gevolgen hebben. Denk aan artrose, chronische vermoeidheid en een hoge bloeddruk. Daarom is het belangrijk om je lichaam zo nu en dan te ontzuren. Benieuwd hoe verzuring van het lichaam precies werkt en wil je weten hoe je je lichaam op een natuurlijke manier kunt ontzuren? Lees dan verder!

Waarom een verzuurd lichaam ontzuren?

Koffie en zuivel, maar ook vlees, granen en suiker bevatten veel zuren of creëren zuren tijdens de afbraak in het lichaam. Omdat deze producten de afgelopen eeuw dagelijks gegeten en gedronken worden door de mens, wordt verzuring van het lichaam een steeds groter probleem. 

Je merkt dat niet direct maar het komt erop neer dat je bloed een bepaalde balans moet behouden tussen zuur en base. Door verzurende voeding breng je die balans in de war en dat kan schadelijke gevolgen hebben. Zo schadelijk zelfs dat het kan resulteren in chronische ziektes.

Tip 1: lichaam ontzuren met citroen

Je zou het misschien niet denken, maar je kunt je lichaam heel goed ontzuren met citroen. De smaak van eten heeft helemaal niets te maken met het verzurende of ontzurende effect op je lichaam. De mineralen zijn bepalend. Citroen heeft wat dat betreft een zeer gunstige samenstelling om het lichaam te ontzuren. Drink bijvoorbeeld een glas warm water met een halve geperste citroen erin, of drink onze verse wortelsap met citroen.

Tip 2: lichaam ontzuren met groente

Van sommige etenswaren zijn de afvalstoffen heel erg zuur. Maar bij de afvalstoffen van de meeste groente en fruit is dat wat er overblijft juist ‘basisch’. Groente innemen helpt je bloed dus weer de juiste balans te krijgen en als het ware te ontzuren. Met name groene bladgroentes en bleekselderij werken ontzurend. Verse groentesappen, zoals die van Dr.Veggie, zouden zelfs de snelste weg naar ontzuring vormen.

Tip 3: eet minder verzurende producten

Nu je weet door welke etenswaren je lichaam verzuurt, kun je bewustere keuzes maken. Eet bijvoorbeeld minder vlees en granen, drink minder zuivel en koffie en beperk het consumeren van suiker. Helaas hoort ook chocolade in het rijtje thuis van dingen die je het beste minder kunt eten om je lichaam te ontzuren.

Tip 4: zorg voor ontspanning

Zorg voor ontspanning en doe aan yoga, ga naar de sauna of boek een massage. Ook kun je thuis mediteren en ademhalingsoefeningen doen. Ontspanning helpt een verzuurd lichaam namelijk te ontzuren. Je kunt het zelfs nog rigoureuzer aanpakken door een ‘basisch bad’ te nemen. Daardoor voert je lichaam de zure afvalstoffen door je huid af. Zo sla je twee vliegen in één klap.