Dr Veggie groentesappen met spirulina

Spirulina is een blauwgroene alg, die bekend staat om de vele gezondheidsvoordelen. Het bevordert een snel spierherstel, verlaagt het cholesterolgehalte en helpt het de suikerspiegel te reguleren. Spirulina geeft energie, versterkt het immuunsysteem én helpt je lichaam te ontgiften. Maar zoals met alles, is het belangrijk om te weten wat je eet. Daarom kunnen wij ons voorstellen dat je je afvraagt hoe spirulina wordt gekweekt. We geven je daarom graag een kijkje in onze keuken. 

Spirulina kweken doen we zo

Om spirulina te kweken gebruiken we buizen met zout water. Deze buizen zijn doorzichtig, zodat de algen voldoende licht kunnen vangen. Dit hebben ze namelijk nodig om te kunnen groeien. De buizen zijn om diezelfde vrij smal; dat zorgt ervoor dat de spirulina gemakkelijk aan het wateroppervlak komt. Ook stuwen we ze in hoge snelheid rond. Op die manier houden we de algen tegelijkertijd in leven. En dus vers. 

Naast beweging en licht heeft spirulina ook voedsel nodig. Spirulina haalt zijn voedsel uit het water. Tijdens het kweekproces absorberen de cellen van de alg alles uit de omgeving. Daarom letten wij erop dat het water van hoge kwaliteit is en voorkomen we dat zich zware metalen in de omgeving van spirulina bevinden. Goedkope spirulina komt vaak uit natuurlijke wateren in bijvoorbeeld China, waar weinig controle is op de waterkwaliteit. Wij doen er bij Dr.Veggie juist álles aan om die kwaliteit te waarborgen.

Het hele jaar door verse spirulina

Op die manier lukt het ons om het hele jaar door verse spirulina te kweken. In de zomer oogsten we één keer per week en in de winter eens in de drie weken. Dat doen we door het water te zeven. Zo wordt de spirulina van het water gescheiden en kunnen we de spirulina die achterblijft op de zeef nog een keer goed uitpersen. Vervolgens maken we blokjes spirulina van 15 gram per stuk. Deze vriezen we in, zodat de bacteriën geen kans krijgen om te groeien en de spirulina lekker vers blijft. 

De smaak van verse spirulina

Doordat de spirulina van Dr.Veggie vers is, heeft het een neutrale smaak. Er wordt van spirulina nog wel eens gezegd dat het een beetje wrang proeft en ruikt. Dat komt vaak door het droogproces bij spirulinapoeder. In datzelfde proces gaan ook een hoop voedingsstoffen verloren. Zonde natuurlijk, want daar gaat het nou precies om. In ons kweekproces blijven de meeste voedingsstoffen bewaard. En doordat we het vers in onze sappen doen, krijg je geen nare nasmaak. Zo slaan we twee vliegen in één klap.

Goed om te weten over spirulina

Naast spirulina, een zoutwater alg, bestaat er ook chlorella, een zoetwateralg. Beide worden gezien als een superfood, vanwege de gezondheidsvoordelen die ze bieden. Maar met beide algen is het ook goed om op te letten hoeveel en wat je ervan inneemt. Een klein beetje spirulina of chlorella kan eigenlijk geen kwaad. Maar bij grote hoeveelheden kan hen in sommige gevallen wel schadelijk zijn. Die kans is met name bij algensupplementen aanwezig. 

We stellen jullie graag gerust met het feit dat het gebruik van de spirulina van Dr.Veggie voor vrijwel iedereen veilig is. Maar in specifieke gevallen raden we het gebruik van spirulina af. Dat advies geldt bijvoorbeeld voor vrouwen die zwanger zijn en voor vrouwen die borstvoeding geven. Maar ook voor mensen met een auto-immuunziekte. Spirulina maakt het immuunsysteem actiever, wat de ziekte mogelijk kan verergeren. Ook mensen die medicijnen gebruiken raden we aan waakzaam te zijn. Spirulina kán de effectiviteit van medicijnen verminderen. 

Waarom wij zelf onze spirulina kweken

Benieuwd waarom wij bij Dr.Veggie zelf onze spirulina kweken? Het antwoord is vrij simpel. Wij werken alleen met verse en eerlijke ingrediënten. Daarom gebruiken we zoveel mogelijk producten van eigen kweek. Wij vinden het belangrijk om alle producten zelf te voelen, ruiken en proeven, zodat we de kwaliteit kunnen garanderen. Dat geldt dus ook voor de spirulina die we verwerken in onze sappen. Wij kweken de spirulina helemaal zelf. Het hele jaar door. Lees hier meer over onze visie.