De revolutie van algen als voedingsbron

Er bestaan tal van verschillende soorten algen, waarbij er maar enkele geschikt zijn als voedselbron. Spirulina is een van de algen die toegestaan is door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit. Algen zijn in werkelijkheid kleine planten, die een positief effect hebben op het ecologische systeem. Waarschijnlijk ken je algen van het groen in de vijver of op de stenen aan zee. In werkelijkheid kunnen algen veel meer gaan betekenen in onze voedingspatronen. We vertellen je er graag meer over de kracht van spirulina! 

Wat is spirulina?

Het is een blauwgroene zoutwateralg met een zeer geconcentreerde voedingswaarde. Het zit boordevol vitaminen, mineralen en gezonde vetzuren. Daarom wordt het ook wel een superfood genoemd, of - iets minder sexy - een natuurlijke multivitamine. Omdat het zo’n geconcentreerde voedingswaarde bevat, heb je aan een kleine dosis spirulina al genoeg om heel veel energie uit te halen. Niet alleen door het aantal calorieën, maar ook door de hoogwaardige eiwitten.

Algenplanten worden gekweekt in een gesloten kweekruimte en gevoed door zonlicht. Algen zetten CO2 om in zuurstof waardoor het een circulair effect heeft. Daarnaast heb je nauwelijks grond, zoet water en fossiele brandstof voor nodig. Nadat de algen voldoende zijn ontwikkeld, worden de algen geoogst en ingevroren. Spirulina is zowel vers als in droge vorm en tabletten verkrijgbaar. Het milieubewust produceren van algen draagt tevens bij de duurzame ontwikkelingen in de wereld.

Omdat deze algen vol zitten met voedingstoffen en veel plantaardige eiwitten, ijzer, vitamines B1, C, verschillende mineralen en verschillende hoeveelheden visvetzuren bevatten, kunnen ze je lichaam beschermen tegen hart- en vaatziektes. Spirulina ondersteunt tevens ook het algeheel gevoel van welzijn.
Er bestaan tot op heden nog maar weinig producten waar algen in verwerkt zijn, maar de groei van algen neemt in de voedingsindustrie expliciet toe met in bijzondere deze 2 doelgroepen:
1. Sporters
2. Vlees vervangende producten

Algen voor sporters

Bij het sporten verbrand je zowel eiwitten als koolhydraten. In de fitness verbruik je meer eiwitten en koolhydraten dan als je gaat hardlopen. Maar bij beide sporten is de aanvoer van eiwitten en koolhydraten relevant om je lichaam voldoende te herstellen. Voorheen werd dit gedaan a.d.h.v. eiwit shakes. Eiwit shakes verhoogt het cholesterol gehalte wat kan leiden tot hart en vaatziekte. In eiwit shakes zitten veelal toegevoegde suikers, kunstmatige zoetstoffen, gluten en conserveringsmiddelen. De vervanging van eiwit shakes voor algen zit er dus aan te komen. Algen worden namelijk duurzaam geproduceerd, het zijn natuurlijke producten en bevatten dezelfde hoeveelheid eiwitten bevatten als een eiwit shake. Dat is ook de reden waarom algen aan sporters worden aangeraden. Gedroogde spirulina kan goed verwerkt worden in je eigen gemaakte shakes of smoothies met extra toevoegingen van groente en fruit. Daarom verwerken wij zelf verse en zelfgekweekte spirulina in onze groentesappen. Heb je ze al eens geproefd?

Ontdek hier onze spirulinasappen

Vlees vervangende producten

De consument van tegenwoordig gaat steeds bewuster eten. Of je nou minder vlees wilt eten, vegetarisch of veganistisch bent, de stijging van vleesvervangers groeit snel. Duurzaamheid en milieuvriendelijke consumeren is op dit moment een trend. In alle supermarkten zie je steeds meer vleesvervangers en deze smaken bijna net zoals een gewoon en lekker stukje vlees. Algen- of zeewierburgers bevatten een grote hoeveelheid aan voedingstoffen. Naast dat algen worden gebruikt als vleesvervanger, wordt het ook gebruikt als superfoods. Superfood zijn voedingsmiddelen die een hoog gehalte aan voedingstoffen bevatten.

Algen zijn steeds meer in komst en het zou mij niets verbazen als over 10 jaar algen in een groot deel van producten is verwerkt. Het duurzaam en milieuvriendelijk produceren wordt een steeds hogere prioriteit. Met de positieve effecten van algen, zullen algen een onmisbare factor worden in het dagelijks leven. 

Bekijk onze producten met spirulina
 1. Detox sapkuur 3 dagen - Deep Clean met spirulina
  Sapkuur 3 dagen - Deep Clean

  125,00

  • Detox schema 
  • Groentesappen 
  • Gezonde shots
  • Detox handleiding 
  • E-mail support*
  • Boodschappenlijst
  • Inspiratierecepten
  • Spirulinasappen
  • Spirulinashots 
  • Detoxthee