Broccoli groentesap van Dr.Veggie

Verschillende kleuren groenten in een gerecht zien er niet alleen vrolijk uit, maar bieden ook meerdere voedingsstoffen. De kleur van je groente en fruit zegt iets over de fytonutriënten die het bevat. Dit zijn kleine bioactieve stoffen die een heleboel gezondheidsvoordelen bieden. Benieuwd hoe dat zit? En wat de verschillen zijn tussen oranje, rode, groene, witte en paarse groente? We leggen het graag aan je uit. 

Oranje groente

Van pompoen tot zoete aardappel en van wortel tot meloen. Oranje groenten zitten vol met belangrijke fytronutriënten. Zoals alfacaroteen, betacaroteen, curcumine, flavonoïden en kryptoxanthine. Dat is een hele mond vol, maar het belangrijkste om te weten is dat deze stofjes je gezondheid een flinke boost geven. Zo gaan ze ontstekingen van de huid tegen, verbeteren ze de vruchtbaarheid en beschermen ze je cellen. Net als vele andere groenten versterken ze het immuunsysteem, werken ze ontstekingsremmend en helpen ze zelfs bepaalde vormen van kanker te voorkomen.

Rode groente

Tomaat, paprika en kidneybonen. Het zijn zomaar wat voorbeelden van rode groenten. En die zijn verantwoordelijk voor een heel rits aan fytronutriënten. Denk daarbij aan anthocyaan, astaxanthine, flavonolen, lycopeen en polyfenolen. Deze stofjes zijn belangrijk voor het lichaam. Ze kunnen namelijk beschadigd DNA herstellen, ondersteunen de werking van de prostaat en blaas en versterken het immuunsysteem. Bovendien beschermen de fytonutriënten je lichaam tegen ontstekingen, hart- en vaatziekten en - op de lange termijn - zelfs tegen bepaalde soorten kanker. 

Paarse groente

Paarse groente als aubergine, bieten en rode kool bevatten belangrijke fytonutriënten. Voorbeelden daarvan zijn anthocyaan, nasunine, pterostilbeen en resveratrol. Deze stofjes beschermen de cellen van je lichaam, ondersteunen de werking van de hersenen en gaan veroudering tegen. Er zijn zelfs onderzoeken die uitwijzen dat de fytonutriënten in paarse groente levensverlengend kunnen werken. Net als vele andere groenten werken ook paarse groenten ontstekingsremmend en kunnen ze op de lange termijn kanker en hart- en vaatziekten voorkomen. 

Groene groente

Broccoli, spinazie en avocado. De meeste groene groente hebben hun kleur te danken aan chlorofyl. Verder zijn groene groenten rijk aan fytonutriënten als sulforafaan, isothiocyanaat en flavonoïden. Al die stofjes zijn goed voor een heleboel gezondheidsvoordelen. Zo versterken ze het immuunsysteem en ondersteunen ze organen als de nieren en lever. Maar ze zijn ook goed voor de botten en een gezond gebit. Daarnaast gaan ze ontstekingen in het lichaam tegen, kunnen ze op de lange termijn bepaalde vormen van kanker tegengaan en helpen ze hart- en vaatziekten te voorkomen. 

Witte groente

Witte en gele groenten zijn weer een categorie apart. Denk hierbij aan bloemkool, maïs en gember. En bijvoorbeeld aan knoflook, pastinaak en ui. Fytonutriënten in witte groente zijn onder meer allicine, betacaroteen, flavonoïden en luteïne. Zij zorgen voor goede ogen, een stralende huid en de afvoer van afvalstoffen uit het lichaam. Ook bestrijden ze ontstekingen, schimmels en virussen. Maar zelfs hart- en vaatziekten en bepaalde kankersoorten krijgen bij voldoende witte groenten minder kans. Onderscheidend aan de witte groente is dat zij ook de longen in goede conditie houden.