De functie van vitamine C t/m K

Vitamine C

De bekendste vitamine van alle vitamines is toch wel vitamine C (ascorbinezuur). Vitamine C geeft het lichaam een goede weerstand, gezonde botten, tanden, huid en bloedvaten. Antioxidant beschermen het lichaam tegen vrije radicalen. Vrije radicalen spelen een rol bij het verouderingsproces. Deze vitamine is nodig voor vorming van bindweefsel, de opname van ijzer en het in stand houden van de weerstand.

Vroeger komt een tekort aan vitamine C, redelijk vaak voor en dit leidde tot scheurbuik . Tegenwoordig merk je als je een tekort aan vitamine C heb, door een verminder weerstand of vertraagde wondgenezing

Vit C: CATEGORIE/LEEFTIJD DAGELIJKSE AANBEVELING VAN VITAMINE C (MILLIGRAM) Vit C: CATEGORIE/LEEFTIJD DAGELIJKSE AANBEVELING VAN VITAMINE C (MILLIGRAM) Vit C: CATEGORIE/LEEFTIJD DAGELIJKSE AANBEVELING VAN VITAMINE C (MILLIGRAM)
Vrouwen   Kinderen   Mannen  
9-13 jaar 50 6-11 maanden 20 9-13 jaar 50
14-18 jaar 75 1-2 jaar 25 14-18 jaar 75
19-70 jaar 75 2-5 jaar 30 19-70 jaar 75
> 70 jaar 75 6-9 jaar 40 > 70 jaar 75
Zwangere vrouwen 85        
Vrouwen die borstvoeding geven 100        

Vitamine D

Zonlicht is de belangrijke bron om voldoende vitamine D binnen te krijgen, dus ga af en toe naar buiten (probeer 15-30 minuten per dag). Vitamine D speelt een rol bij de instandhouding van de weerstand, werking spieren en het immuunsysteem en is erg belangrijk voor sterke boten en tanden en bevordert de opname van calcium en fosfor.  Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat vitamine D een ontstekingsremmende werking heeft bij ontstekingsreuma.

Een tekort aan vitamine D kan bij kinderen de Engelse ziekte Rachitis veroorzaken. Dit is een afwijking aan het skelet. Bij volwassenen kan er ook een vitamine D tekort ontstaan, wat kan leiden tot botontkalking, osteoporose en/of spierzwakte optreden. Dus kom vooral veel buiten, maar voorkom een langdurige blootstelling aan zonlicht. Een overschot komt zelden voor, mits je veel supplementen slikt.

Suppletie-adviezen Vitamine D
Groep  Leeftijdsgroep  Wie  Extra vitamine D in microgram (mcg) 
Kinderen  0 t/m 3 jaar  Iedereen  10
Vrouwen 4 t/m 49 jaar Donkere (getinte) huidskleur  10
  4 t/m 49 jaar Overdag niet veel in de zon komen of de huid bedekken   10
  50 t/m 69 jaar Iedereen  10
  70 jaar en ouder Iedereen  20
Zwangere vrouwen   Iedereen  10
Mannen 4 t/m 69 jaar Donkere (getinte) huidskleur   10
  4 t/m 69 jaar  Overdag niet veel in de zon komen of de huid bedekken   10
  70 jaar en ouder Iedereen  20

 

Vitamine E

Deze vitamine speelt een belangrijke rol voor de weerstand, aanmaak van rode bloedcellen en in standhouden van spier- en andere weefsels. Vitamine E werkt als antioxidant tegen vrije radicalen en die ons zo beschermen tegen cellen, bloedvaten, organen, ogen en weefsel.

Een tekort aan vitamine E, komt in Nederland zelden voor. Alleen als er een afwijking is door de slechte/matige opname van voedingstoffen kan er een tekort ontstaan. Een tekort kan leiden tot bloedarmoede, neurologische symptomen en spierzwakte. Een overschot komt alleen voor als je lange tijd supplementen slikt.

Vit E: CATEGORIE/LEEFTIJD ADEQUATE INNAME VAN VITAMINE E (MILLIGRAM PER DAG)* Vit E: CATEGORIE/LEEFTIJD ADEQUATE INNAME VAN VITAMINE E (MILLIGRAM PER DAG)* Vit E: CATEGORIE/LEEFTIJD ADEQUATE INNAME VAN VITAMINE E (MILLIGRAM PER DAG)*
Vrouwen  milligram Kinderen  milligram Mannen  milligram
9-13 jaar 7 6-11 maanden 3 9-13 jaar 8
14-17 jaar 8 1-2 jaar 4 14-17 jaar 10
18 jaar en ouder 11 2-5 jaar 5 18 jaar en ouder 13
Zwangere vrouwen 10 6-9 jaar 6    
Vrouwen die borstvoeding geven 11        
 

Vitamine K

Deze vitamine bestaat uit vitamine K1 en vitamine K2.  Vitamine K1 zit vooral in groene bladgroenten. Vitamine K2 daarentegen vind je terug in kaas, ei, kip en vlees. Vitamine K (fylochinon) is een belangrijke bron voor een goede bloedstolling en voor het mogelijk aanmaak van botten.

Een tekort aan vitamine K, komt bij 2 doelgroepen het vaakst voor. Pasgeboren baby’s omdat ze tijdens de zwangerschap te weinig binnenkrijgen en baby’s zelf geen vitamine K aan kunnen maken. Volwassenen die antibiotica slikken hebben moeite met het aanmaken van vitamine K. De antibiotica vernietigd namelijk de darmbacteriën, die juist helpen voor de aanmaak van vitamine K. Een overschot aan vitamine K, is niet bekend of dat schade veroorzaakt. Een overschot komt maar weinig voor tenzij je bloedverdunners of antistollingsmiddelen gebruikt.

Aanvulling van vitaminen

De hoeveelheid aanbevelingen vitaminen verschillen per vitaminen en per levensfase. Als je een gezond eetpatroon volgt, dan krijg je dagelijks genoeg vitaminen om een goede weerstand te hebben. Eet je ongezond door te weinig tijd of door onregelmatigheid, dan kan je vitaminen prima aanvullen de sappen van Dr.Veggie. Ieder groentesap bevat namelijk een diversiteit van verse groente/fruit stukken ter aanvulling op eetpatroon.

Eet je voldoende vitaminen, zal je beter en lekkerder in je vel zitten. Je komt omdat je een sterkere weerstand en immuunsysteem hebt opgebouwd en zo ben je minder vaak ziek en heb je minder vaak lichamelijke klachten. Komen er kenmerken overeen met tekort vul dit dan tijdig aan. Vitaminen overschot komt niet vaak voor als gevarieerd genoeg eet. Pas wel op met vitaminen supplementen slikken, dan is namelijk de kans groter dan je een overschot kan ontstaan.