Sappen Dr veggie in koelkast

Ingevroren beter dan vers?

Invriezen is een natuurlijke manier van conserveren. Er zijn zelfs opvallende resultaten dat ingevroren voedsel beter is dan verse voeding. Dit lig er uiteraard maar net aan wanneer je de verse producten nuttigt. Invriezen van verse producten is alleen interessant als je weet dat je het niet binnen 2 dagen opeet. Door blootstelling van zuurstof nemen de voedingswaarde van verse producten af. Door verse producten in te vriezen zorg je voor géén verdere afname van vitaminen en mineralen van het product, oftewel je zet de tijd even stil!

Shockvriezen

Met shockvriezen kan je verse product snel tot aan de kern invriezen. Door met een hoge snelheid zeer koude lucht over de verse voeding heen te blazen zijn de producten binnen anderhalf uur compleet bevroren. De temperatuur ligt tussen de -40° -55° graden. Je zal je wellicht afvragen waarom je dit niet met je normale vriezer kan doen. Maar door vers voedsel SNEL in te vriezen zal de kristalvorming klein blijven. Hoe kleiner de ijskristallen, hoe minder cellen er beschadigd raken. Dit heeft een positief effect op het behoud van de smaak en voedingstoffen. Door het langzaam in te vriezen, zullen de ijskristallen groot zijn. Je merkt dit veelal bij het eten van ijsjes. Als het ijs ruw van structuur is, dan weet je dat het ijs langzaam is ingevroren.

Een ander positief voordeel door verse voeding te shockvriezer, is om eventuele bacterie te voorkomen. Als eenmaal de kern bevroren is en het voedsel uit de bacteriologische gevarenzone is, kan het voedsel bewaard worden op -18° graden Celsius. Dat betekend dat voedingsstof verder kunt bewaren in de normale vriezer!

De reden om voor HPP te kiezen?

HPP is een onnatuurlijke conserveringstechniek om voedingsmiddelen langer houdbaar te maken. HPP staat voor High Pressure processing. Het woord zegt het al, onder ‘hoge druk’ waterdruk brengen van voedingsmiddelen. Onder de hoge druk worden schadelijke ziekteverwekkers en bederf van veroorzakende micro-organismen verwijderd. In tegenstelling tot het shockvriezen, gaan hier voedingstoffen verloren. Hoe langer het product behouden blijft, des te meer voedingswaarde het product verliest.

Het verkorte proces van verse producten naar shockvriezen

De groente & fruit die Dr.Veggie gebruikt bevinden zich alleen in een vers stadium. Rechtstreeks vanuit eigen kweek of onze partners. Door dezelfde dag nog verse producten te wassen, snijden, slowjuicen en te shockvriezen gaan er nauwelijks voedingsstoffen verloren. Dit proces gebeurd snel en zorgvuldig. Door het te shockvriezen blijven de groente & fruit zo vers mogelijk. Helaas blijft verse voeding niet eeuwig houdbaar, dat is een feit. Daarom adviseren wij dat de groentesappen binnen 10 maanden genuttigd moeten worden om de smaak en de hoeveelheid voedingsstoffen te kunnen waarborgen.

Kortom
Onze voorkeur gaat altijd uit naar het shockvriezer van groente & fruit, omdat zo de versheid zo optimaal mogelijk te behouden. HPP daarentegen is een mindere manier van conserveren, maar uiteindelijk wel de beste manier om de voedingstoffen langer te kunnen t.o.v. het shockvriezen. De keus ligt uiteindelijk altijd bij de consument. Als de consument de sappen langer wilt bewaren, zal dit invloed hebben op de voedingsstoffen en versheid. Dus wees bewust dat verse voeding niet eeuwig houdbaar is!