Kurkuma shots van Dr.Veggie

Kurkuma is een specerij, die we vooral kennen als onderdeel van de kerriekruiden die hun gele kleur hieraan te danken hebben. Maar ook los van het traditionele kruidenrekje komen we kurkuma steeds vaker tegen. Het zou namelijk een heleboel gezondheidsvoordelen bieden. Ben jij benieuwd wat kurkuma is, waar kurkuma goed voor is en wat de positieve effecten van kurkuma zijn? Lees dan gauw verder. We vertellen je alles wat je moet weten over kurkuma. 

Wat is kurkuma?

Kurkuma is een specerij die wordt gewonnen uit de wortel van de curcuma longa - oftewel de kurkumaplant. Kurkuma heeft verschillende namen. Zo wordt het ook wel geelwortel, turmeric, curcuma, koenjit of koenier genoemd. Allemaal weer afgeleid uit een andere taal. In Nederland kennen we kurkuma vooral als kruid uit een kerriemix en gebruiken we het veel in currygerechten. Omdat het zo’n gele kleur afgeeft, wordt zelfs gebruikt als kleurstof voor bijvoorbeeld inkt. 

Waar is kurkuma goed voor? 

Kurkuma zit boordevol vitaminen en mineralen. Zoals vitamine A, B6, C, calcium, curcumine, flavonoïden, ijzer, kalium, magnesium en zink. Het is dus een bom aan gezonde voedingsstoffen. Dankzij de vele werkzame stoffen kun je bij kleine hoeveelheden al profiteren van positieve effecten van kurkuma op je lichaam. Ongeveer 0,5 tot 4 gram van dit kruid is daarvoor al genoeg. Kun je nagaan hoe krachtig dit kruid is. 

Benieuwd naar de voordelen van kurkuma? Nou, het wordt bijvoorbeeld gebruikt om ontstekingen tegen te gaan en te voorkomen. Dat kan doordat curcuminoïden sterke antioxidanten zijn, die vrije radicalen bestrijden. Vrije radicalen zijn op hun beurt weer agressieve stofjes die cellen en weefsel kunnen beschadigen en zo onder meer kanker, alzheimer en hart- en vaatziekten veroorzaken. Het is dus goed om je lichaam hiertegen te beschermen. 

Positieve effecten kurkuma op pijn

Kurkuma heeft dankzij diezelfde kenmerken ook een ontstekingsremmende werking. In sommige landen gebruiken ze het zelfs als natuurlijke pijnstiller bij chronische pijn, zoals reuma en artrose. Een dagelijkse dosis kurkuma kan gewrichtspijn en zwellingen als gevolg van ontstekingen doen verminderen. Ook fijn: curcumine heeft positieve effecten op de cognitie. Simpel gezegd verbetert het dus je werkgeheugen en kun je makkelijker dingen onthouden. 

Kurkuma goed voor bloedsuikerspiegel en cholesterol. 

Verder is kurkuma goed voor je bloedsuikerspiegel. Het brengt je waardes in balans en voorkomt zo dat de koolhydraten uit je voeding worden opgeslagen als vet. Zo helpt kurkuma je dus ook beter op gewicht te blijven. Daarnaast verlaagt kurkuma je cholesterol. Door het bloedvatenstelsel te stimuleren, voorkomt kurkuma het samenklonteren van bloedplaatjes. Op die manier wordt de kans op een hartaanval of andere beschadigingen aan bloedvaten - met alle gevolgen van dien - veel kleiner.

Verder stimuleert kurkuma een goede spijsvertering en verhoogt het je weerstand. Ook heeft het een reinigende werking op je huid, helpt het spierpijn te bestrijden en beschermt het je lever en galblaas. Maar een van de leukste positieve effecten van kurkuma is toch wel dat het goed is voor je gemoedstoestand. Kurkuma maakt je namelijk energieker, minder gestresst en over het algemeen meer tevreden. Wat een specerij al niet kan doen!

Kurkumashot bestellen

Kurkumashot gebruiken 

Ben jij ook zo onder de indruk van de lijst met dingen waar kurkuma goed voor is? Dan wil je misschien ook weten hoe je kunt zorgen voor een dagelijkse dosis kurkuma. Je hoeft hier namelijk niet speciaal voor te gaan koken. Je kunt ook kiezen voor onze heerlijke kurkuma shots. Die zijn gemaakt van geconcentreerd kurkumasap samen met ananas en citroen. Dat zorgt voor een krachtige shot met een kruidige en frisse nasmaak. Onze kurkumashots zijn dus niet alleen gezond, maar ook nog eens super lekker!

Te veel van iets eten is nooit goed, maar voor kurkuma is het ook niet gauw nodig om rekening te houden met een maximum. Integendeel: het wordt juist aangeraden om het mee te nemen in je dagelijkse dieet. Een tot drie theelepels kurkuma zorgen er al voor dat je van de vele gezondheidsvoordelen van deze specerij kunt profiteren. En er is haast geen makkelijkere manier te bedenken om dat te doen, dan het nemen van de kurkumashots. 

Onze tip? Begin je dag met een kurkumashot. Sla er eentje achterover kort nadat je bent opgestaan, maar zeker voor het ontbijt. Zo begin je fris en fruitig aan de dag en krijgt je lichaam een flinke boost. Daar kan echt geen kop koffie tegenop. Omdat je onze kurkumashots ingevroren thuisbezorgd krijgt, is het slim om elke ochtend een nieuwe shot uit de vriezer te halen en deze in de koelkast te zetten. Zodat deze rustig kan ontdooien en weer klaarstaat voor de volgende dag. 

Ontdek onze gezonde shots