Gembershot met gember van Dr.Veggie

Gember is een van de meest geconsumeerde specerijen ter wereld. En die positie heeft het niet alleen verworven dankzij de heerlijk bittere en iets zoete smaak, maar ook dankzij de vele gezondheidsvoordelen die gember biedt. Wil jij weten waar gember goed voor is en wat het gebruik van gembershots voor effect kan hebben? Lees dan verder. We geven je op deze pagina alle informatie over gember. 

Wat is gember?

Gember is zoals gezegd een specerij, die wordt gewonnen uit de wortelstok van de gemberplant. In Nederland kennen we het van oudsher vooral als smaakmaker in bijvoorbeeld taaitaai, speculaas en ontbijtkoek. Maar doordat we steeds internationaler zijn gaan koken, is gember ook steeds vaker te proeven in Aziatische gerechten als babi ketjap, nasi goreng en babi pangang. In Indonesië wordt gemalen gemberwortel overigens ook wel djahé genoemd en die vind je terug in menig kruidenkastje.

Waar is gember goed voor?

Maar behalve in koek, gebak en avondmaaltijden, zie je gember tegenwoordig ook vaak terug in groentesappen en gembershots. Daarnaast drinken we verse gember wel eens in de thee. Dat doen we allemaal omdat gember goed is voor de gezondheid. Laten we voorop stellen dat een gezond dieet altijd gevarieerd moet zijn en voor een gezonde levensstijl ook voldoende beweging en slaap van onmiskenbaar belang zijn. Maar de voordelen van gember verklaren wel het toenemend gebruik van gembershots en andere drankjes met deze specerij.

Vitaminen en mineralen in gember

Gember zit namelijk boordevol met vitaminen en mineralen. Denk aan vitamine B1, B2, B6 en C. Maar ook aan calcium, fosfor, ijzer, kalium, koper, magnesium en zink. Dat maakt ondere andere dat gember zo’n belangrijke bron van antioxidanten is. Antioxidanten beschermen je lichaamscellen tegen vrije radicalen. Dit zijn agressieve stoffen die je cellen en weefsel kunnen beschadigen. Antioxidanten helpen je op de lange termijn mogelijk zelfs ziektes te voorkomen, zoals kanker en hart- en vaatziekten. 

Voordelen van gember

Ook de andere voordelen van gember liegen er niet om. Zo is gember goed voor de spijsvertering. Het bevordert de werking van de alvleesklier en stimuleert een gezonde stoelgang. Op die manier voorkomt gember niet alleen een opgeblazen buik, maar zorgt het er ook nog eens voor dat je beter slaapt. Daarnaast helpt gember vet verbranden, dus levert het ook een bijdrage aan een slanke lijn. En het maakt het je iets gemakkelijker om op gewicht te blijven.

Gember is ook goed voor de bloedsuikerspiegel. Na het consumeren van gember, blijft je bloedsuikerspiegel namelijk stabieler. Daardoor kan het je als diabetespatiënt zelfs helpen om je bloedglucosegehalte onder controle te krijgen. Ook vermindert gember de hoeveelheid slecht cholesterol in je bloed. De etherische oliën in gember zijn goed voor de aanmaak van witte bloedcellen, die op hun beurt weer bacteriële infecties bestrijden. 

Over het algemeen levert gember een zeer positieve bijdrage aan je immuunsysteem. Een sterkere weerstand helpt je ook tegen virusinfecties als verkoudheid en griep te beschermen. We kunnen dus wel stellen dat gember een echte wonderknol is. En dat kunnen zeker (zwangere) vrouwen beamen, want gember helpt de pijn bij menstruatiekrampen en misselijkheid tijdens de zwangerschap verminderen. 

Lees ook: ‘De kracht van gember en kurkuma

Gebruik van gembershots

Een manier om te profiteren van de voordelen van gember, is het gebruik van gembershots. De gembershots van Dr.Veggie bevatten geconcentreerd gembersap, gemixt met appel en citroen. Die combinatie geeft het drankje een ietwat pittige maar vooral aangename smaak. Door de hoge concentratie gember, geeft een gembershot je echt een boost aan je lijf. Je voelt je direct frisser en beter in je vel: daar kan geen kop koffie tegenop.

Precies daarom raden wij ook aan om je gembershot al in de ochtend te nemen. Het liefst kort na het opstaan, nog vóór je ontbijt. Zo begin je fris en fruitig aan de dag. Haal je shot de avond van tevoren uit de vriezer en zet deze in de koelkast, om te ontdooien. Dan weet je zeker dat je shot op tijd weer vloeibaar is en klaar om op te drinken.

Het gebruik van gembershots an sich brengt geen gezondheidsrisico’s met zich mee. Gember is geen schadelijke of giftige wortel bij normaal gebruik. Maar een richtlijn is wel om maximaal 4 gram gember per dag te nemen. Zeker wanneer je medicijnen gebruikt: gember is namelijk een natuurlijke bloedverdunner en kan de werking van medicijnen versterken. Ook kan te veel gember zorgen voor maag- en darmklachten. Gebruik gembershots dus bewust, neem deze wonderknol met mate en luister naar je lichaam. Dan kun je onbezorgd en optimaal profiteren van de gezondheidsvoordelen.