Kurkuma en gembershots van Dr.Veggie in de koelkast

Afvallen met kurkuma: feit of fabel? 

Kurkuma is een Aziatische specerij. Het wordt veel gebruikt in gerechten als curry’s en rijst, maar is ook erg lekker in thee en groentesappen. Mensen eten en drinken het niet alleen vanwege de heerlijke smaak, maar ook omdat afvallen met kurkuma wordt geprezen op internet. Klopt het inderdaad dat je met kurkuma kunt afvallen? Dr.Veggie geeft antwoord.

Kurkuma om af te vallen?

Er is nog geen wetenschappelijk onderzoek uitgevoerd naar specifiek het effect van kurkuma op gewichtsverlies bij mensen. Geëxperimenteerd tot nu toe enkel met knaagdieren. Bekend is dat kurkuma de vorming van nieuwe vetcellen vermindert en tegelijkertijd een goede spijsvertering stimuleert. Je zou dus kunnen concluderen dat die combinatie helpt om af te vallen of overgewicht te voorkomen.

Afvallen met kurkuma thee 

Als je wilt afvallen kun je kurkuma op verschillende manieren eten en drinken. Zo kun je het toevoegen aan gerechten om het op smaak te brengen. Door te variëren met kruiden en minder zout en suiker toe te voegen, ben je sneller verzadigd en heb je de neiging om minder te eten. Bovendien houd je het zo gezond. Ook kun je kurkuma in je thee doen. 

Let er wel op dat één groente, supplement of specerij nooit dé sleutel zal zijn naar een slank lijf. Het kan zeker onderdeel uitmaken van een gezondere levensstijl, maar je zult daarnaast ook altijd moeten letten op andere factoren. Denk aan voldoende beweging, groente en fruit en wellicht een kritische blik op je huidige eetgewoontes: vettig eten, suiker en veel zout zijn bijvoorbeeld niet goed als je je fit wilt voelen en wilt afvallen.

Kurkuma voor meer goed dan alleen afvallen

Of je nu met kurkuma wilt afvallen, of niet. Het is hoe dan ook gezond. Het heeft namelijk een positief effect op je cholesterol, verhoogt je weerstand en geeft energie. De antioxidanten in kurkuma werken ontstekingsremmend en kunnen op de lange termijn ontwikkeling van kanker en hart- en vaatziekten helpen voorkomen. Daarnaast bevordert kurkuma de cognitie; het verbetert je werkgeheugen. Én je humeur krijgt er een oppepper van. 

Tot slot helpt kurkuma spierpijn te bestrijden, beschermt het je lever en galblaas én maakt het ‘t risico op hart- en vaatziekten kleiner. Kortom: kurkuma in thee of eten helpt je mogelijk afvallen, maar biedt veel meer gezondheidsvoordelen dan alleen dat. Niet zo gek dus dat er de laatste decennia steeds meer aandacht is gekomen voor (afvallen met) kurkuma.